🔥 Portavocea100: Cum se recalculează pensia?
🇷🇸 Protestele din Serbia, 💸 salariul minim și rata șomajului, 🇨🇳 dar și investițiile în China.
🔥 Nu este numărul 100. Am tot greșit eu numărătoarea, de-a lungul timpului, așa că am trecut de ceva timp de acel număr. Totuși e motiv de sărbătoare: Portavocea100! 🎉🎉🎉🎉
Pensiile 💰
„Problema e că noua formulă afectează profund lucrătorii din structura grupelor deosebite și speciale, în sensul în care le modifică substanțial formulele de calcul. Cei care vor ieși de acum încolo vor avea pensia mai mică decât cei care au ieșit până la 1 septembrie 2024. Pe de altă parte, pensionarii ieșiți la pensie pe grupele speciale sau deosebite vor avea probabil înghețat cam doi ani până când evoluția valorii punctului de referință va ajunge ca să redea o valoare a pensiei lor mai mare decât pensia pe care o au azi în plată” - Bogdan Hossu, Președinte Cartel ALFA, într-o intervenție la B1 TV
Mai simplu spus, prevederea care stabilește obligația CNPP de a transmite deciziile de recalculare aplicabile de la 1 septembrie NU este încă în vigoare. Dar noi vedem deja aceste decizii trimise pensionarilor. De aici, desigur, întrebarea: putem vorbi de legalitatea unor acte administrative emise mai înainte ca emitentul să aibă voie să le emită? - Simona Voiculescu, AvocatNet
📧 Și pe e-mail am primit astăzi:
Sintagma „nici-o pensie nu v-a scădea, iar în cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o pensie mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține pensia în plată” devine AMĂGITOARE/ ÎNȘELĂTOARE pentru că așa cum arată CCR în considerentele Deciziei referitoare la pensiile speciale din august 2023)„pensia aflată în plată, a fost obținută cu îndeplinirea anumitor condiții stabilite de lege, condiții care au condus la calculul pensiei după o anumită metodologie și o anumită formulă, cu respectarea legii în vigoare la respectivul moment. Cu alte cuvinte, modalitatea de calcul al pensiei rămâne guvernată de legea sub imperiul căreia a fost obținută. Nu se poate accepta ca, ulterior acestui moment, legiuitorul să stabilească o nouă modalitate de calcul care să conducă la recalcularea negativă a pensiei” - pensionar din Valea Jiului
Cine câștigă Nobel-ul? 🏆
Din 1968 avem un Nobel în economie - subiect controversat, mai ales că încă discutăm dacă disciplina poate fi clasificată ca știință sau nu. 🤔 Mișcăm doar numere? 🧮 Nu, e vorba și de sentiment, de caracter uman. Poți prezice tot? 🔮 Nu, dar în anumite limite se pot identifica traiectorii.
Graficul de mai jos arată o concentrare a premiilor în economie. 👇 Dacă se duce în sus înseamnă că premiile sunt concentrate în mai puține instituții. 📈 Dacă se duce în jos, atunci înseamnă că premiile sunt distribuite în mai multe părți. 📉
E de bine? Depinde. 🤷 Ipotezele sunt multiple:
🙀 Față de celelalte discipline, departamentele de economie pot atrage talente mult mai ușor. Puține departamente atrag talentele și ajung să câștige mai multe premii.
🤡 Doctrina economică ce este premiată s-a omogenizat, astfel încât doar anumite puncte de vedere sunt considerate ca fiind valabile.
📅 În 2021, premiul Nobel s-a dus către un grup de cercetători ce-au arătat că o creștere a salariului minim nu duce obligatoriu la șomaj. 🤔 Teză importantă pentru sindicaliști care în continuare se lovesc de argumentul: creșterea salariului minim duce la reducerea forței de muncă.
🤙 Anterior arătam opusul. 📈 Indiferent de creșterile salariului minim cu excepția perioadei de criză (2008 - 2012), numărul de salariați din economie a crescut. 😰 Anxietatea provocată de creșterea salariului minim este validă în anumite sectoare - confecții textile, unde modul de producție este de-așa natură încât orice creștere modică a prețului de producție poate duce la mutarea fabricii către Est.
Mai este loc de creșterea salariului minim?
Ultima analiză postată! 👇
În următoarea perioadă vom publica mai multe analize referitoare la salariul minim.
😁 Din 2019 în lege există salarii minime diferențiate pentru studii superioare, construcții și agricultură. 🧑🌾Pentru a face mai ușoară vizualizarea datelor, am grupat construcțiile și agricultura, chiar dacă salariile sunt diferite în această categorie.
🤩 Din 2019 există și categoria de salariu minim pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare.
🫸 În 2019 valoarea acestuia a fost setată la 2.350 lei brut, iar de-atunci nu a mai crescut. 🎉 În teorie s-ar putea acorda din nou un salariu minim pentru personalul cu studii superioare. Acesta a încetat să mai existe din cauza că salariul minim de bază a crescut peste.
În curând mai multe despre salariul minim…
De la sârbi - proteste masive 🪧
Peste 30.000 de sârbi au protestat împotriva proiectului de extracție a litrului din Jadar. 🧑🏭 Europa are nevoie de litiu pentru a-și atinge ținta de producător strategic al vehiculelor-electrice. 🚗
🙀După calculele unui grup de consultanță britanică, nici până în 2028 Europa nu o să-și atingă ținta de litiu. 📈 Până în 2050, Europa va avea nevoie de 60 de ori mai mult litiu.
🛫 De unde îl iei? 😕 Până acum Europa producea pe continent doar 0.1% în timp ce deținea 3.1% din rezervele globale. 🇨🇱 Aproape 80% din totalul litiului rafinat vine din Chile iar la noi cele mai mari rezerve sunt în Portugalia (principalul producător EU) și Spania.
🤺 De unde a pornit protestul în Belgrad? 🫸Compania britanico-australiană Rio Tinto a trebuit să oprească exploatarea Jadar în 2022 după ce proteste au acoperit țara.
🤔 Guvernul a impus atunci un moratorium, dar recent, o instanță superioară de judecată a decis reluarea proiectului.
📈 Mina poate crea mii de joburi, iar jurnaliștii de la NYT anticipează chiar aproape 20.000.
💣 Oamenii, în schimb, văd o distrugere a ecosistemului. În cuvintele protestatarilor, ei vor “mere și iarbă verde, nu energie verde”. 🍏
🤯 Ce s-a întâmplat de când cu protestele?
Liderul CIA a venit neanunțat în regiune, s-a oprit și în Serbia. 🇺🇸
Un activist care s-a opus proiectului de exploatare din regiune a primit amenințări cu moartea. 😳
Rio Tinto cere ca înlăturarea unui articol academic care arată impactul asupra mediului în urma exploatării. 🧽
🇨🇳 Continuă statele membre UE să investească în China? Discuțiile la nivel european sunt pentru diversificare și limitarea riscului. China este jucătorul principal de pe piața de vehicule electrice, dar și cea mai mare piață de mașini: atât producție, cât și pe partea deținerii.
🇰🇾 Cele mai multe investiții europene unde se duc? 🇧🇲 Către paradisurile fiscale, Insulele Cayman și Bermuda, dar apoi dacă ne uităm la bani care ajung în dezvoltarea unor produse sau servicii - China este printre preferate.
🚗 În principal banii vin de la germani și se duc în industria de autovehicule. Există parteneriate între BMW, Audi și companii chinezești.
🤯 Trump și Musk au avut o discuție pe Twitter (actual X) unde sud-africanul l-a ridicat în slăvi pe fostul președinte american. 🇺🇸 Printre discuții, Trump a sugerat că angajatorii ar trebui să aibă dreptul de-a concedia greviști. Sindicatul auto UAW a raportat neregula ca o “practică inechitabilă de muncă” instanțelor responsabile.
🇸🇪 Cea mai bună parte a lucrătorilor Tesla din Suedia sunt în continuare în grevă.
🇸🇪 Ce faci ca migrant când nu ști unde să te adresezi? 🤺 În sistemul suedez, dreptul muncii este responsabilitatea sindicatelor - a dialogului social. 🚶♂️➡️ Migranții ajung să lucreze în construcții, de multe ori nereprezentați. În Suedia cei care au migrat din Est, cu ajutorul unui sindicat și-au creat un grup vorbitor:
Proiectul a luat naștere după ce scriitorul și activistul suedez vorbitor de limbă rusă Pelle Sunvisson s-a dat drept migrant din Moldova și a petrecut câteva luni lucrând în construcții, cercetând pentru un roman. Revoltat de exploatarea pe care a fost martor, Sunvisson s-a îndreptat către filiala din Stockholm a SAC, un mic, dar curajos sindicat sindicalist ghidat de idealuri socialiste libertare, care există de mai bine de un secol. Ajutat de abilitățile lingvistice ale lui Sunvisson și de contactele sale printre muncitori, sindicaliștii au atras curând un număr tot mai mare de migranți exploatați. Pe măsură ce cazurile lor se acumulau, Builders in Solidarity a fost fondată ca o filială independentă.
De ce contează: Dacă interzicerea speculei este comunistă, atunci SUA a devenit marxistă cu mult timp în urmă. Majoritatea dintre noi trăim în state care deja au astfel de interdicții în vigoare. - Axios
Cum să te iei la trântă cu AI-ul când riscă să te lasă fără muncă?
Portavocea este gratuită și accesibilă tuturor. 👏 În spatele fiecărei ediții sunt zeci de ore de muncă: colectat date, diseminat, ales, prezentat, scris și editat. Mai facem și greșeli.. 😮💨 Dacă consideri că și restul ar trebui să vadă newsletter-ul, dă-l mai departe:
Sau… abonează-te: 😉
Bine punctat