🔥 Portavocea97: Nu există bani de vacanțe
Doar o treime din români își permit o vacanță; Participarea femeilor pe piața muncii rămâne scăzută; Partidele îngroapă presa locală
🏝️ Nu-și permit românii o vacanță - dar cine-și permite?
📈 Prețurile pe litoral au explodat, condițiile sunt deplorabile (cu mici excepții), iar vacanța a devenit luxul unui grup select de oameni. Raluca Turcan ne spunea prin 2021 să ne luăm al doilea job dacă este greu să trăim doar cu minimul pe economie. Salariul minim a crescut rapid în ultimii ani, iar veniturile românilor s-au ridicat considerabil.
😱 Să fi întrebat pe cineva acum 4 ani dacă credeau că minimul o să ajungă la 3.700 RON, crezi că ar fi spus da? Mă îndoiesc, chiar dacă conform legii, coșul minim de consum pentru un trai decent trebuie să stea la baza stabilirii salariului minim. Cât e coșul? Vreo 3.800 RON net, nu brut.
👀 În 2022, mai bine de-o treime dintre români nu-și permiteau cel puțin o vacanță de-o săptămână anual. Media UE era de 14,6%, iar în celelalte state din regiune, precum Bulgaria (23%), Ungaria (24,3%) sau Croația (19,4%), tot era mai accesibil să mergi în concediu.
💰 Nu au românii educație financiară? Nu e chiar așa simplu și niște cursuri de cum să economisești bani nu ajută. Doar avem 32% din populație în risc de sărăcie sau excluziune socială față de media europeană de 21,4%. Nu avem cultura mersului în vacanță? Nu e vorba de cultură, ci doar de posibilitățile materiale care, categoric, s-au îmbunătățit de acum 8 ani, dar numai că și climatul economic pare mai puțin favorabil pentru mulți. Bani sunt mai mulți, în teorie, dar parcă nici acum nu ajung, iar totul devine mai scump.
👂 Dar de ce am dat ascultare sentimentelor și nu ne uităm la fapte? În economie nu doar adunăm date pentru un rezultat fix, ci ne uităm și la percepțiile oamenilor asupra economiei. 🤔 Biden a făcut mai multe pentru americanul de rând decât Trump, dar cum a fost portretizat?
🤑 În fine, să tragem linie. Avem inflația ridicată - printre cele mai mari niveluri din UE - iar pe lângă rata dobânzii de referință a BNR a atins abia recent o valoarea inferioară pragului de 7,00% cu care ne-am obișnuit mai bine de un și jumătate. 📉 E mai greu, oamenii simțeau nevoia să strângă cureaua, mai puține ieșiri, mai puține excursii.
👻 Nu tot ce vedem pe Instagram e real, iar faptul că unii își permit mese de sute de lei nu reflectă realitatea lumii în care trăim. Mai mulți dintre noi câștigă 3,000 RON pe lună, foarte puțini își permit o cafea în oraș zilnic.
Schimbările prestatorului casnic
🧹 De săptămâna trecută au fost aprobate modificări ale normelor metodologice privind activitatea prestatorului casnic. Mai pe larg am scris mai jos 👇 unde am punctat limitările acestor schimbări. În continuare, legea prestatorului casnic este prea timidă datorită, în principal, derogării de la Codul Muncii.
În definiția activității casnice e singura dată când întâlnim termenul „ocazional” - altfel spus, el nu este definit la rândul său. Legea nu stabilește cam de la câte servicii în sus (prestate) sau cam de la câte oferte de servicii publicate în „marketplace-ul” găzduit de ANOFM nu mai vorbim de actitivăți ocazionale, ci, eventual, de necesitatea de a face muncile acelea într-un cadru mai organizat - ca prestator de servicii printr-un PFA sau II, de exemplu, ori ca angajat al unei companii care oferă atare servicii. - Simona, AvocatNet
Raportul Comisiei Europene - este România stat de drept? 🇪🇺
📰 Scriam recent despre problema presei locale care îngroapă subiecte de interes. Raportul Comisiei Europene privind statutul de drept ne confirmă prezumțiile pe care le-am dezvoltat anterior: partidele umple buzunarele presei locale, iar până la servicii media independente mai este drum de parcurs.
În pofida unui cadru juridic solid și a aplicării de sancțiuni, se pare că unele partide politice și-au sporit finanțarea mass-mediei private pentru publicitate politică. Această finanțare, care a devenit o parte semnificativă a pieței globale de publicitate televizată din România, afectează și mass-media online și locală.
💰 La alegerile europarlamentare, doar alianța PSD-PNL a cheltuit 29 mil lei pe propagandă la televizor, radio și în presa scrisă. Dacă adăugăm și online-ul, atunci suma se dublează. 💸 Partidele cumpără presa - în schimbul unor sume (venite de la noi cetățenii), aceștia garantează tăcerea.
Nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește consolidarea guvernanței independente și a independenței editoriale a serviciilor publice de mass-media. Raportul din 2023 privind statul de drept a recomandat României „să consolideze normele și mecanismele de îmbunătățire a independenței serviciilor publice de mass-media în materie de decizii editoriale și de guvernanță, ținând seama de standardele europene privind serviciile publice de mass-media”
🐶 Avem și media independentă, iar recent cei de la Snoop au dezvăluit abuzurile dintre pereții SNSPA. Rise Project a continuat investigația.
Femeile și participarea pe piața muncii 🚺
🇺🇸 De la americani am înțeles că în ultimele decenii, participarea femeilor (25 - 54 ani) pe piața muncii a fost cea mai accelerată dintre toate grupurile de vârstă. Schimbările de percepție, mișcările de emancipare, dar și limitele familiei nucleare au impus femeile pe piața muncii.
🇷🇴 În România, în ultimii 10 ani se înregistrează progrese considerabile, participarea femeilor tinere crescând aproape de 70%. Depășirea crizei financiare, dar și nevoia de-un venit suplimentar în casă (+ trecerea la alb a unei mai bune părți din muncă) au contribuit la creșterea participării acestora.
📈 Totuși în ciuda creșterii participării pe piața muncii, în continuare diferența dintre bărbați și femei se menține considerabilă, chiar s-a amplificat în ultimii ani. În 2009, diferența dintre bărbații și femeile care participau pe piața muncii era de 17,5%, astăzi ajungând la 19,1%. Tendința de creștere nu este strict rezultatul pandemiei, deoarece încă dinainte, din perioada 2017 - 2020, se înregistrau creșteri substanțiale.
Pilonul II
😬 25% din salariul brut se duce către pensie. 4,75% se duc către Pilonul II (investiții private), iar restul de 20,25% către Pilonul I (pensia clasică).
🤞 Ce se duce în Pilonul I se distribuie mai departe persoanelor care au ieșit la pensie. Dau un ban, plătesc pensia celor în vârstă. 👴 La rândul meu, când voi ajunge la pensie, cei care lucrează și contribuie îmi vor plăti pensia. Sper.
🏛️ Pilonul II se uită la investiții și, în locul meu, trimite bani către companii și titluri de stat. Titluri de..? 🤷 Titluri de stat, modul prin care statul se împrumută pentru realizarea diverselor lucrări. Are nevoie de bani și ce face? Cere, ori de la cetățeni sau de la alte instituții internaționale.
🧷 Cea mai bună parte din investițiile Pilonului II se duc în titlurile de stat (aproape ‘70%) care sunt privite ca sigure. Restul se duc către companii listate la bursă, în mare parte. 🚢 Companiile sunt și ele “sigure“, acei giganți naționali care sunt priviți ca “too big too fail“ - Hidroelectrica, Digi, BT.
📈 Pilonul II a atins un maxim istoric de 143,6 mil lei în ultima lună conform datelor ASF. 8,2 milioane de români contribuie la Pilon. 😉 Poți să și verifici câți ai puși deoparte, dar mai întâi trebuie să-ți aduci aminte compania privată către care virezi banii.
😬 Pilonul I de stat, Pilonul II, privat, dar cu ‘70% dintre bani tot către stat. Pentru a verifica, poți urma procedura de aici.
Altele, din afară
🇺🇸 Sindicatele americane cer din nou guvernului de la Washington să oprească livrările de armament către Israel. Relațiile dintre sindicate și statul israelian sunt vechi, mai ales că de la fondarea acestuia în 1948, grupurile americane au investit în zonă din fondul de pensii și de grevă.
🇲🇽 Greva de la oțelăria ArcellorMital din Mexic a ajuns la final după 55 de zile. Salariile vor crește cu 8%, angajații vor primi o indemnizație de hrană, dar și un bonus de $3.336 pentru reînceperea lucrului.
👙 Luxury, dar cu gust de fast-fashion. Brandurile de lux Prada și Armani sunt investigate de către autoritățile italienești pentru abuzuri împotriva lucrătorilor. Genți ce se vindeau cu mii de dolari costau doar câteva zeci să le realizeze, în afara orașului Milano de către lucrători migranți, prost-plătiți și ținuți în condiții improprii.
🧴 Și la parfumuri situația este similară - copii egipteni de 5 ani care lucrează la culesul de iasomie. Părinții nu au altă opțiune, mai ales când inflația anuală a fost de 32.5% în aprilie 2024.
🇨🇿 Concedieri masive la Liberty Ostrava. Liberty Steel, companie ce deține și combinatul de la Galați, a anunțat că va concedia aproape 2.600 de salariați din Cehia. Filiala a intrat în insolvență, a acceptat o procedură de restructurare și, ulterior, a decis vânzarea activelor.
🇷🇴 Furnalul de la Galați a fost oprit în mai din cauza condițiilor grele de piață, dar repornit acum câteva săptămâni.