Alegeri Franța & UK - unde este extrema dreaptă? 🇫🇷 🇬🇧
Noul Front Popular (NFP) a câștigat alegerile din Franța - a câștigat 182 de mandate, în timp ce extrema dreaptă a coborât pe locul trei. Alegerile parlamentare pe care Macron le-a cerut în urma rezultatului dezastruos de la europene arată totuși că încă există urmă de speranță.
În ultimele săptămâni am documentat alegerile din Franța dintr-o perspectivă a sindicatelor și a intereselor muncitorești. Nu mi-am ascuns susținerea față de NFP, mai ales că nimic din programul acestora nu era extremist așa cum s-au obsedat unii să-l găsească.
Extrema dreaptă este același lup, dar în blană de oaie, șiret și se adaptează discursului în vogă. Marine Le Pen (RN) pozează în apropiată a lucrătorilor, dar cu fiecare ocazie amintește că “sindicatele trebuie să înceteze din a-și mai vedea propriile interese și să se uite și la interesul general al Franței“. Îmi amintește de Bode & Ciucă ce doreau închisoare pentru protestele de stradă care tot așa, vedeau interesul țării.
Rezultatele alegerilor sunt clare, stânga a atras 25.68% din votul popular, aproximativ 7 milioane de voturi dintr-un total de 28.8 milioane. Cu 25.68% dintre voturi, NFP a luat aproximativ 32.6% dintre locurile în Parlament.
Partidul lui Macron, Ensemble! a reușit să atragă 25.17% din electoral francez în turul al doilea și să câștige aproape 28% din totalul de locuri eligible. Partidul lui Le Pen a atras 37.06% din voturi, dar a câștigat doar 24% din locuri.
În ciuda votului popular, sistemul francez electoral se bazează pe circumscripții care trebuie să aleagă un număr de candidați. Acest principiu se asigură că orașele cu mulți locuitori, precum Paris, Lyon sau Marseille nu dau de unele singure direcția țării. Dacă era așa, țara era roșie cu mici semne de galben.
Votul popular rămâne în continuare în mâinile extremei drepte, iar numărul votanților de stânga a scăzut de la 9 milioane în primul tur la 7 milioane în al doilea. Motivele sunt multiple, dar în principal amintim de alianțele făcute cu partidul lui Macron ce-a dus la retragerea unor candidați din partea NFP pentru a permite înfrângerea extremei-drepte. Practic stânga a lăsat partidul lui Macron să câștige.
În ciuda câștigului, votul popular rămâne câștigat de extrema dreaptă, lucru ce ar trebui să ne îngrijoreze. Au luat votul oamenilor, i-au convins, cumva i-au ademenit, dar cum? Cu obsesia migrației, poate, dar nu sunt de acord. Omului i-a ajuns cuțitul la os: apartamentele sunt imposibil de cumpărat, e foarte dificil să poți să stai singur în chirie într-un oraș mare, iar criza costului de trai a făcut alimentele mult mai scumpe. Se mai cumpără pepenele cu 1RON/kg? Greu de crezut.
Obsesia cu “migranții“, acești oameni ce fug din acelea atrocităților din țările lor (poate și ca efecte ale capitalismului sălbatic și colonialismului), vin, ne iau, ne fură job-urile și ne pervertesc cultura nu face decât să ne dezbine. În loc să fim aproape de lucrătorul turc care probabil are aceleași probleme, dacă nu chiar mai rele ca noi, ajungem să-l urâm că e la noi în țară. Îi zicem să se ducă înapoi, dar mereu mă gândesc cum ne-am simți noi dacă am fi în pielea lui: fug de sărăcie cum pot, plătesc călăuze sau ajung legal dar după costuri imense, iar mai apoi… vin unii oamenii și-mi zic că trebuie să mă întorc în sărăcie.
Mai mult despre migrație, subiectul care arde și la noi a scris Iulia Hau: “prea obosiți“.
A, era să uit de britanici
Au câștigat laburiști, acest partid care ne aduce aminte de vremea lui Tony Blair - pro-privatizare, reformare a stângii. Keir Stermer, noul Prim ministru are deja planuri să privatizeze sistemul de sănătate, proiect continuat și de Blair: deschiderea statului către privat. Ce rezultate poate avea oare? Costuri mai mari, acoperirea mai slabă, timpi de așteptare mai lungi. Șoferii de ambulanță din UK au fost în grevă anul trecut pentru a puncta aceste probleme: costuri mari, salarii mici, timpi mari de așteptare, personal deficitar.
Laburiștii au câștigat 33.8% din voturi, dar mai bine de 60% din locurile eligibile din Parlament. Partidul lui Nigel Farage, omul care a scos Marea Britanie din UE (bine, a contribuit masiv) a luat doar 5 locuri, dar un total de 4 milioane de voturi, al treilea partid votat din regat (aproximativ 15%).
Din nou, extrema dreaptă, populiștii sau cum dorim să-i numim nu sunt de ignorat. Au pierdut, clar, dar sunt aici, ne suflă în ceafă. În România aceștia ne promit case la 35.000 EUR, în timp ce alții vizitează ambasada Rusiei la trei zile după alegerea în Parlamentul European.
Haosul de la AMEPIP 😳
Lipsa de transparența din spatele acestei decizii ridică semne grave de întrebare asupra funcționării AMEPIP. Suma colectată în urma taxării o să fie de cel puțin 5 ori bugetul pe anul 2024 al AMEPIP. Nu este clar modul în care acești bani vor fi folosiți și nu se înțelege nevoia acestora dacă deja instituția funcționează cu 18.050.000 lei. Mai multe aici
Plus să nu uităm de numirile suspecte de aici, din agenția care ar trebui să se asigure că guvernanța corporativă funcționează bine, să asigure că principiul transparenței se respectă.
Decizii recente ale Confederației Europene a Sindicatelor (CES-ETUC) 🇪🇺
🛠️ O politică industrială pentru job-uri de calitate
Mai precis? Introducerea de condiționalități sociale în orice fel de contracte cu bani publici. Un exemplu adesea discutat este obligativitatea negocierii colective, iar în Belgia există deja un proiect legislativ care-i obligă pe contractori să respecte CCM-urile deja-aplicate.
Practic să nu impună condiții de lucru mai puțin favorabile în sectoarele unde au câștigat contractele decât CCM-urile existente.
E vorba doar de negocieri colective? Nu, ci și de obiective și indicatori măsurabili referitori la problemele de mediu, sociale, etc.
Raportul Letta asupra mecanismului de piață unică confirmă decizia ETUC - “condiționalitățile trebuie să fie operaționale, măsurabili, verificabile și să aplice consecințe atunci când nu sunt respectate“.
✌️ O nouă rezoluție pentru pace
A adoptat o rezoluție importantă pentru asigurarea securității și promovarea păcii. ETUC subliniază necesitatea unui nou impuls pentru pace, având în vedere provocările actuale globale și regionale.
Rezoluția accentuează:
Importanța solidarității între statele membre pentru a combate amenințările la adresa securității.
Necesitatea de a susține drepturile omului și democrația.
Urgența de a investi în securitatea socială și economică pentru toți cetățenii europeni.
ETUC îndeamnă la cooperare internațională și la acțiuni concrete pentru a preveni conflictele și a promova stabilitatea.
🚺 Prevenirea și combaterea violenței bazate pe gen la locul de muncă
Directiva recent adoptată privind violența împotriva femeilor și violența domestică nu asigură măsuri semnificative pentru siguranța femeilor la locul de muncă și nu recunoaște rolul sindicatelor în eliminarea acestei violențe.
Comitetul Femeilor din ETUC propune acțiuni sindicale pentru a acoperi lacunele Directivei. Este necesară o nouă Directivă UE pentru eradicarea violenței bazate pe gen la locul de muncă, integrată în legislația privind sănătatea și securitatea ocupațională.
ETUC va continua să sprijine ratificarea și implementarea ILO C190 și Convenției de la Istanbul, integrând măsuri anti-violență în noile inițiative legislative și dialogul social. Este esențială susținerea independenței economice a femeilor și combaterea violenței economice prin negocieri colective și bune practici.
💼 Viitorul stagiilor de practică?
Obiectivul Directivei propuse de a îmbunătăți condițiile de muncă ale stagiarilor este insuficient, iar condițiile de aplicare și măsurile propuse sunt insuficiente.
Principalele deficiențe ale Directivei propuse includ limitarea aplicabilității doar la stagiarii cu contract de muncă și neacoperirea formelor exploatatoare de stagii neplătite.
Există nevoia unor criterii minime pentru stagii de calitate, cum ar fi contracte scrise, durată maximă de șase luni, remunerare echitabilă și acces la securitate socială. Promovarea dialogului social și a negocierilor colective este esențială pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale stagiarilor.
De pe la noi 🇷🇴
Neconfirmatul Ciolacu nu mai tace cu patriotismul economic și ne cere să votăm românește. Geoană folosește cuvântul patriot în loc de virgulă. Ciucă e în slujba țării de când se știe. Lasconi și-a dus crucea la consultări. De Șoșoacă și Simion nu mai zicem - Recorder
🌟 Peste noapte să rămânem fără permis. 🪪 Dacă refuzăm drug test-ul, acel dispozitiv care mai mult dă fals-pozitiv, rămânem direct fără dreptul de-a conduce. Jucăm alba-neagra, cum altfel?
S-a schimbat între-timp OUG pentru că oamenii erau foarte indignați, dar s-a schimbat prost. 🤯 Dacă în termen de 72 ore nu ies analizele, atunci ți se dă permisul înapoi. Draconic. Lași oamenii fără permis 72 de ore ca să-ți satisfaci setea de putere.
🛜 Ce se întâmplă cu contractul nostru de muncă? Știm că trebuie înregistrat după ce l-am semnat, dar până acum să verificăm ce contract avem valabil și ce date are Inspecția Muncii despre noi era o sarcină dificilă. 🤩 De anul viitor REGES Online o să înlocuiască actualul sistem de evidență a salariaților. Fiecare dintre noi va putea să-și verifice datele online.
👩⚖️ Schimbări pentru interni? Situația e ambiguă, iar din 2019 nu s-au mai schimbat multe. Există două propuneri legislative care acum se află în dezbatere la Camera Deputaților:
📈 Una dintre acestea dorește să mărească numărul de interni posibili la maxim 10% din numărul de angajați. În plus se dorește și acordarea de zile libere plătite (în prezent nu).
🛑 Cealaltă propunere urmărește scutirea de taxe și impozite a indemnizațiilor din internship care nu ajung la valoarea salariului minim.
🪧 Antreprenorii și contabilii protestează în capitală. 🤦♀️Din cauza acestui protest Nicki Minaj nu a putut să mai cânte la SAGA - țeapă pentru români, și-a luat banii.
✈️ Protest spontan al piloților Tarom. 📈 Grindeanu ridică din umeri, dar le-a promis creșterea cu 1.500 EUR în perioade etapizate.
🧒 Tinerii care părăsesc centrele de plasament cum se descurcă cu banii? 💸 Ieși din centru și poți opta să primești o indemnizație de 3.160 RON. PressOne a atras atenția că în ciuda banilor oferiți, tinerii nu sunt pregătiți pentru a se confrunta cu viața de adult.
😆 O directoare DGASPC a reamintit că trebuie să ne uităm și la partea pozitivă, nu doar negativă: pe hârtie totul arată bine.
🔖 Dar de la hârtie la practică este un drum lung, iar simplele evaluări pe hârtie nu sunt de ajuns dacă le facem doar să ne confirme o ipoteză ce ne place să o auzim.
🤪 Mai muncește Generația Z? Se muncește, dacă ar fi și unde și, mai mult decât toate, dacă ar avea și locuri accesibile de trăit.
🗳️ 24 noiembrie, 1 și 8 decembrie. Alegeri, dar cu multă confuzie. La parlamentare votezi de unde ești, la prezidențiale oriunde, doar că sunt așezate în așa fel încât… să te încurce.
🎰 Unde duce dependența de jocuri de noroc - dobânzi mari la IFN-uri. Iei 4.700, dai 34.000.
⛓️💥 Vreau să-mi iau un an sabatic, se poate? În Învățământ, dacă școala este de acord, da, timp de un an o dată la 10 ani, dar fără plată. În teorie și pentru restul ar putea fi posibil, cu acordul părților, se suspendă contractul de muncă și nu se primesc drepturile de natură salarială. Atenție, cu acordul părților.
Greva de la Samsung 🇰🇷
O grevă de avertisment de o zi, iar una de trei zile era planificată. Dorința era de-a escala treptat, de la o zi la trei, iar apoi la cinci, dacă compania nu ceda presiunilor sindicatului. În urma unei decizii spontane sindicatul Samsung din Coreea de Sud a decis declanșarea grevei pe-o perioadă nedeterminată.
6.500 de sindicaliști (dintr-un total de 30.000 membri) au suspendat contractele de muncă și au intrat în grevă după ce compania a refuzat negocierile. Pentru Samsung reprezintă cea mai mare grevă din istoria companiei.
„Pe măsură ce greva continuă, sângele conducerii se va usca și în cele din urmă vor veni la masa negocierilor în genunchi.” - comunicare a comitetului de grevă
Doleanțele? Măriri salariale cu 3.5%, politici de bonusuri mai atrăgătoare pentru angajați și o zi adițională de concediu plătit anual.
De ce este important pentru Coreea de Sud?
Relațiile industriale coreene au la bază un model neoliberal, iar lucrătorul este văzut ca o simplă unealtă în slujba companiei. Sindicatele și lucrătorii au fost victime în ultimii ani ale companiilor private de pază pe care angajatorii le-au adus pentru a sparge greva. Nu doar bastoanele paznicilor i-au oprit din a-și manifesta un drept fundamental, dar și procesele înaintate împotriva lucrătorilor pentru întreruperea producției.
Coreea de Sud a semnat și ratificat Pactul internațional privind drepturile civile și politice. Pactul garantează libertatea sindicală, iar alături de alte tratate internaționale ale Organizației Națiunilor Unite, dreptul al grevă și la liberă asociere trebuie respectate. În 2023, mai multe sindicate coreene au acuzat guvernul de la Seoul de nerespectarea tratatelor prin limitarea dreptului la asociere liberă și declanșare a grevei.
De ce este important pentru noi, restul?
Solidaritatea dincolo de granițe reprezintă principiul de bază al sindicalismului. Cei care vor spune că fac front comun doar cu românii nu și-au făcut temele în materie de conștiință de clasă. Între lucrătorul nepalez și cel român sunt mai multe asemănări decât între patronul și muncitorul de aceeași nație.
În ciuda sprijinului ridicat pentru sindicate la nivel mondial din ultimii ani, condițiile par a se înrăutăți în mai multe state. Lovitura de stat din Myanmar a distrus mișcarea sindicală, Finlanda (o campioană a democrației sociale) a lovit puternic în sistemul asigurărilor sociale și în sindicate, iar ritmul de afiliere la organizații se mișcă încet, dacă nu stagnant.
De interes, din afară 🌏
Accesul la avort în Europa diferă față de SUA? Teoretic este liber, doar că modul în care este privit de către UE lasă multe semne de întrebare legate de siguranța acestuia în viitor. UE îl privește ca o chestiune economică la care fiecare cetățean indiferent de stat membru are dreptul - astfel nu-i poți restricționa dreptul la un serviciu economic în afara granițelor.
🇮🇱 Caterpillar a livrat excavatoare către Israel ce-au fost folosite pentru a da palestinienii afară din case. 🇳🇴 Fondul de pensii norvegian și-a vândut participarea în compania americană după aflarea acestor vești - due diligence, în modul cel mai simplu.
🇺🇸 Prizonerii nu au dreptul la salariul minim. Curtea Supremă din statul american California a decis că penitenciarele îi pot plăti pe cei din spatele gratiilor cu salarii mai mici decât cel minim.
🤑 O bună parte dintre lucrătorii condamnați câștigă mai puțin de $1/oră în timp ce salariul minim în stat este de $16.
🇵🇸 Război nu doar în Gaza. De la începutul conflictului, peste 1.000 de atacuri în Cisiordania din partea Israelului.
🇩🇪 Colectiv se poate. Lucrătorii din comerț din Germania au semnat mai multe CCM-uri care le-au ridicat participarea la un fond de pensii cu 40%, dar și încă 400 EUR în buzunare. La noi, în Comerț? Anul trecut aproape 360.000 erau pe salariul minim.
Cam lung, știu, dar s-au adunat multe. Oops. 🤩