🔥 Portavocea89: Protestele continuă. Obsesia salariilor din sectorul public.
Ce trebuie să știm pentru a negocia informat?
O ediție mai scurtă căci suntem plecați în deplasare la Bruxelles. Mai jos este analiza Pilonului european al drepturilor sociale.
Pilonul european al drepturilor sociale [003]
În 2017 cu ocazia Summitului de la Goteborg, cele trei organisme de conducere ale Uniunii Europe (Comisia, Parlamentul și Consiliul) au proclamat Pilonul european al drepturilor sociale. Pilonul, precum îi spune și numele, reprezintă un act fundamental ce trebuie să ghideze politicile socio-economice din fiecare stat pentru a duce la bunăstarea populați…
Salariul mediu stat vs privat
Claudiu Năsui are un website OpenBudget unde publică vizualizări de date cu care încearcă să sperie oamenii că statul cheltuie prea mult.
Recent, în presă, a apărut vizualizarea acestuia despre diferențele salariale dintre bugetari și privați, plus s-a stârnit o discuție mai largă referitoare la numărul de zile libere pe care bugetarii le au.
Reamintim tuturor patronilor din privat că prevederile Codului Muncii sunt minime, iar aceștia pot oferi mai mult în urma negocierilor. 20 de zile lucrătoare de concediu este un minim, iar foarte bine un angajator din industrie poate să ofere 30 - 35 de zile.
În ultimii ani creșterile salariilor din sectorul public au fost mai substanțiale față de cele ale privaților. În 2022, salariul mediu brut lunar era de 7416 RON în domeniul public, iar la privați acesta scădea la 5712 RON. Saltul major s-a produs în 2017 - 2018 când salariul a crescut în medie cu 1600 RON pentru public și 1000 RON pentru privat.
Creșterea semnificativă nu s-a văzut și-n nivelul salariului mediu net care a crescut mult mai timid. Creșterea salariului mediu brut a venit pe fondul transferului integral al contribuțiilor (CAS, CASS) de la angajator la angajat. Pe hârtie omul câștiga mai mult, în mână, ba.
Însă pentru bugetari 2017 - 2018 reprezintă un an de turnură, după episodul trist de reducere a salariilor de la începutul deceniului. Legea cadru privind salarizarea unitară 153/2017 trece, iar pentru o bună parte dintre lucrătorii din sectorul public, precum ar fi asistente, doctori, dar și personal didactic salariile “se dublează“ peste noapte. Pentru restul categoriilor de bugetari, creșterea era anuală în procent de 25% timp de 4 ani (înghețată în perioada pandemiei).
Totuși până acum nu am aflat nimic nou, iar dacă am fi think tank-ul (website-ul sau ce o dori Claudiu Năsui să fie) de mai sus, am putea trage concluzia că statul cheltuie prea mult pe bugetari. În timp ce privații suferă, bugetării se scaldă.
Imaginea este incompletă fără o analiză atentă a ramurilor economiei. Statul și privatul nu au aceleași sectoare ale economiei. În timp ce HORECA este, în principal, dacă nu chiar exclusiv, în sarcina privatului, Sănătatea este la stat majoritar. Sănătatea este predominant în sectorul public, iar salarizarea adecvată este dată și de necesitatea acestui serviciu, dar și de puterea de negociere a sindicatelor din sector. Salariile din Sănătatea privată vin pe fondul unei scăderi a puterii de negociere - sindicatele sunt aproape absente.
Soluția nu este a-i demoniza pe cei care lucrează în public, ci de-a vedea cum putem ajunge să negociem salarii și condiții de muncă adecvate în sectorul privat. Dar până atunci…
Săptămâna viitoare vedem în detaliu ce influențează creșterile salariale și de unde vin diferențele. Duminica viitoare în Inbox. 📥
Protest FNSA
Miting de Protest împotriva Politicilor Salariale Discriminatorii
Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) a organizat un miting de protest pe 30.05.2024 în Piața Victoriei, București. Protestăm împotriva politicilor salariale discriminatorii promovate de Guvernul României și a refuzului de a adopta soluții corecte pentru eliminarea inechităților salariale. Invităm toate organizațiile membre să participe și să ne transmită numărul de participanți până pe 29.05.2024, ora 12:00. Haideți să ne unim forțele pentru a cere respect și echitate pentru salariații din administrația publică.
Știri din România 🇷🇴
💰 Avem o directivă europeană ce oferă un ajutor acelora care se confruntă cu plata unor credite. Directiva 2021/2167 a fost transpusă și-n legislația românească, iar conform OUG 15/2024, banca este obligată să renegocieze condițiile cu tine și să recalculeze ratele atunci când dai de greu.
Trebuie întotdeauna luate măsuri concrete pentru a te ajuta și nu te poate duce banca direct la executare silită.
🤷 Cât este ajutorul social? UDMR crede că există oameni ce conduc Mercedes și primesc bani pentru a se întreține cumva lunar. Mitul ajutoratului social milionar continuă, iar din nefericire, obsesia politică este de-a lua excepția de la regulă și de-a o generaliza.
Discuția UDMR ar putea porni de la condițiile restrictive de oferire și de la valoarea scăzută a acestuia - în decembrie 2023, beneficiarul mediu la nivel național primea 301.33 RON.
🏪 Războiul piețelor: Europa investighează competiția neloială a companiilor chinezești de vehicule electrice, iar China arată cu degetul spre noi din cauza cărnii de porc, a mașinilor de lux și a cognac-urilor scumpe ce ajung la ei.
În România avem și un ajutor de stat pentru a ajuta companiile să se listeze la bursă. Cum adică? Statul ajută cu subscrierea a maximum 8% din valoare, în limita sumei de 300.000 EUR pe companie sau 70.000 EUR pe AeRO.
Când se listează compania și începe să-și vândă din acțiuni - adică să ofere oamenilor șansă să dețină o cotă parte din firmă - vine și statul în ajutor.
🤬 Schimbăm oamenii cu casele automate? Cei care-au făcut-o, au ajuns să angajeze oameni la loc.
😳 Falimentul șantierului naval din Mangalia? Angajații vor intra în șomaj tehnic.
🔝 Nivelul de trai din România în fucție de PIB per capita se apropie ușor de media europeană. În funcțiee de puterea de cumpărare standard (PPS), suntem la 80% din media europeană.
La nivelul sărăciei și excluziunii sociale suntem la 34.4% față de media europeană de 21.6%.
🔮 Viitorul muncii? Într-adevăr, să milităm pentru contractul colectiv de muncă la nivel național, dar să nu ajungem la reforma asigurărilor sociale de sănătate ce va lega serviciile oferite pacientului de cuantumul contribuției.
🏥 Medicii din policlinici au protestat în fața guvernului. Tarifele sunt scăzute, iar la fel și sustenabilitatea financiară. De unde să și trăiești dacă serviciul decontat este de 4.5 RON?
📝 Aprobarea contractului de muncă este opțională? Așa pare la Curtea de Conturi, iar Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi se pregătesc să dea în judecată instituția.
🛃 Mai există CCM la Aeroportul București? Pare că nu chiar dacă noul CCM a fost negociat, dar lipsa Consiliului de Administrație facă imposibilă semnarea acestuia.
Din afara țării 🌎
🇪🇺 Investițiile în AI din UE? Mai încete față de cele din SUA, între 2018 - 2020 decalajul era de 10 miliarde, iar recent este neclar unde ne îndreptăm.
🚞 Viitorul trenului fără conductor sau mecanic? Sindicatele feroviare americane atrag atenția că utopia fondurilor de investiții este, de fapt, distopia omului.
🇭🇷 Jurnaliștii croați au primit amenințări cu moartea. Libertatea presei de erodează pe zi ce trece, Croația este pe 48 (42 în 2023), iar România pe 49 (anterior pe 53) în clasificările RSF.
🇩🇰 Firmele daneze de agricultură profită de “interni din țări terțe” pe care-i vrăjesc că așa vor obține “tichetul către Europa”.
🇬🇪 Protestele din Georgia împotriva “legii rusești” cum a fost denunțată de mai multe sindicate și grupuri civice continuă. Oamenii se opun obligativității de-a-și înregistra organizațiile ca “agenți străini” atunci când sursele de finanțare din afara țării sunt de cel puțin 20%.
🇰🇷 Prima grevă de la Samsung din Coreea de Sud. Negocierile salariale care au început din primele luni ale anului au eșuat, iar greva se apropie.