🔥 Portavocea87: Noaptea Muzeelor în Stradă!
Ce s-a întâmplat zilele astea? Proteste, discuții pe telemuncă + salariul minim.
Noaptea Muzeelor 🖼️
Noaptea muzeelor? Pe 18 mai ieșim în stradă! Tradiția spune că pe durata grevei sau protestului, nu trecem linia de pichet.
În timp ce o bună parte din muzee vor fi deschise, instituții precum Muzeul Municipiului București, Muzeul Grigore Antipa, Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie vor fi închise. Proteste vor exista și în restul țării, iar aproape 80% dintre instituțiile care participau la acest eveniment nu o vor mai face.
De unde a început protestul?
De la 1 ianuarie cei din învățământ au primit salarii mărite, noi am negociat în ianuarie și ni s-a promis și nouă mărire exact ca la cei de la învățământ și nu s-a concretizat. Am tot așteptat, nu s-a concretizat.”, Georgel Balaci, Președintele Federației CulturMedia pentru Radio Mureș
Să ne uităm pe numere
Pentru a vorbi exact trebuie să luăm Legea 153/2017 și să ne uităm la Anexele de salarizare. Pe Anexa I avem personalul din sistemul de Învățământ unde regăsim și profesia de Muzeograf, alegem Gradul IA și vedem un salariu de bază de 7.053 RON brut.
Pe Anexa III avem Cultura, iar aici profesia de Muzeograf cu Gradul IA este remunerată cu un salariu de bază de 5.517 RON brut.
Aceeași profesie, sectoare de activitate diferite! Explică totuși diferențele salariale? Fac aceeași muncă, doar că unii iau mai puțin, alții mai mult. Ne lasă cu întrebarea: care este diferența dintre un muzeograf pe Anexa III și unul pe Anexa I?
Ah, era să uit, Marcel Ciolacu a catalogat protestele ca fiind “un șantaj“. În același timp, arătând o lipsă de coordonare în comunicare, Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat că salariile se vor mări.
🥶 Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a dat de înțeles că vor îngheța salariile la anul din cauza îndatorării publice și a deficitului României.
Protest spontan al salariaților Guvernului României 🪧
Având în vedere numeroasele întalniri cu reprezentanţii Guvernului României pentru soluţionarea revendicărilor salariaţilor, faptul că, în continuare, angaţaţii din Aparatul de lucru al Guvernului României sunt discriminaţi din punctul de vedere al salarizării în raport cu alte categorii de angajaţi din sectorul de activitate ,,Administraţie Publică”.
Nu doar protestul spontan, dar angajații urmează să intre în grevă japoneză de mâine, vineri, 16.05.2024!
Au început consultările pentru lucrătorii în regim de telemuncă 🤳
Telemunca a suferit o transformare semnificativă în Uniunea Europeană accelerată de pandemia de COVID-19. Sondajul Forței de Muncă din UE (în graficul de mai sus) indică o creștere semnificativă a proporției de lucrători în regim de telemuncă, dublându-se din 2019 până în 2022. Cu o creștere atât de semnificativă a oamenilor ce lucrează în regim de telemuncă există necesitatea unui "drept la deconectare".
Telemunca oferă flexibilitate apreciată de lucrători, cu peste 60% exprimând dorința de a lucra de acasă cel puțin o parte din timp, conform unui sondaj Eurofound din 2022.
Răspândirea uneltelor digitale și a muncii la distanță poate promova o cultură de "mereu conectat", provocând solicitări pentru un "drept la deconectare".
Deși nu există o legislație specifică a UE privind telemunca sau dreptul la deconectare, legile existente ating aspecte conexe. Acestea includ Cadru Strategic privind sănătatea și siguranța la locul de muncă, Directiva privind timpul de lucru, Directiva privind condițiile de muncă transparente și previzibile și Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea personală.
Producția industrială
Lunar de la INS primim mai multe serii de date, printre care indicii producției industriale. Fiind un indice de volum (adică ne uităm la rezultatele activităților cu caracter industrial față de-o altă perioadă), trebuie să luăm un punct de referință. Aici este 2021 = 100.
Orice scade sub 100, sub linia neagră din grafic arată o scădere a activității față de anul de referință 2021.
În ultimele luni vedem rezultate pozitive, mai ales în sectorul Industrial (102.8 în Martie 2024), dacă-l luăm ca un total, dar și la nivelul industriei prelucrătoare (106.6 în Martie 2024).
De pe la noi
🏖️ Utilizarea plajei Mării Negre este reglementată de un OUG din 2006. De atunci până acum accesul persoanelor cu dizabilități pe plajă a fost limitat aproape în totalitate, cu excepții particulare.
Un proiect de lege urmează să introducă obligativitatea asigurării accesibilității neîngrădit pe plaje. Foarte târziu, însă necesar. Vor fi și contravenții celor care nu oferă rampe.
👩⚕️ În iunie urmează să crească salariile personalului sanitar. Vor crește de asemenea și în asistență socială, dar și-n sistemul educațional.
😅 Ciolacu spune că din 2025 va trebui să renunțăm la cota unică. PNL voia să o lase neschimbată 10 ani că “nu poți să-i iei omului ce-a muncit”.
💸 RMN - 800 RON. Salariul minim este aproximativ 2.100 RON. Dai mai mult de o treime din salariu pe un RMN sau… te programezi peste 3 săptămâni la una dintre companiile private ce lucrează cu Casa (CNAS) și te duci la… 4 dimineața.
✊ Protestul Blocului Național Sindical pentru a reduce povara fiscală.
📊 Avem o analiză Profit.ro a numărului de bugetari, urmată de una a cheltuielilor cu salariile din aparatul bugetar. Ideea este aceeași: statul român cheltuie mult, avem datorii, trebuie să tăiem din ele.
Abordarea problemei din această perspectivă ignoră problema privatizării care vine ca soluție (dacă nu unică, cel puțin preferată) când sunt prea mari cheltuielile. Ce știm este că în urma privatizării calitatea actului și serviciilor scade, iar clivajele între clasele sociale se măresc.
Cum așa? Să zicem că ai 250.000 de oameni în sănătate, crezi că sunt prea mulți plătiți de la bugetul de stat, așa că mai tai din servicii. Îi trimiți la privat pe unii, precum este în cazul dializei și, pe hârtie, ai rezolvat problema, mai puțini angajați, mai puține resurse pe care statul le alocă.
Ai rezolvat totuși problema? Din contră, ai creat altele.
Tot la salariul minim ne întoarcem 👋
Discuțiile pe salariul minim continuă. Dialogul social stă la baza oricărei decizii - sau cel puțin ar trebui să stea în teorie. Rolul sindicatului, așa cum ni-l imaginăm, este mult mai corporatizat.
Există greve, proteste la care se strâng mii de oameni ce pot să răstoarne guverne (minerii în 1991 împotriva guvernului Petre Roman), dar pe de-altă parte sindicatele sunt și actori care lucrează în aparatul statului. Nu sunt pro-guvern, ci din contră se consultă și negociază activ.
Cum ajung să se consulte? Conform legii. Avem Consiliul Economic și Social (1/3 sunt sindicate), mai apoi avem Consiliul Național Tripartit (1/3 din locuri de sindicate) și apoi direcții de dialog social din cadrul mai multor instituții.
Sindicaliștii sunt prezenți acolo pentru a-și spune punctul de vedere, pentru a influența procesul. Nu sunt singuri, căci și partea patronală este reprezentată sau guvernul.
De ce dialog social? Modelul european datează de după cel de-al doilea război mondial, dar elemente ale corporatizării sindicatelor pot fi văzute și anterior.
După război idealul era de pace industrială - mai bine să coopereze capitaliști cu sindicaliști decât să încerce să se omoare între ei. Sistemul care reflectă cel mai puternic această doctrină este cel german în care sindicatul joacă un rol determinant în politica nu doar a unei companiei, dar a unui sector de activitate.
👀 Și care e treaba cu salariul minim? Să ne amintim că de la finalul lui 2022 avem o directivă care spune că trebuie să indexăm salariile minime, să avem o formulă predictibilă deoarece acum se calculează… prin dialog social (sau la mica înțelegere). Dar mai multe, aici:
Sindicalizarea Amazon 🇨🇦
Încă un sindicat Amazon, dar de data aceasta în Canada (primul în această țară)! De ce se sindicalizează lumea la Amazon? Povestea este mai lungă și are de-a face în principal cu pandemia, când gigantul american (un fel de eMag de-al nostru, doar că pe steroizi) a beneficiat de-o creștere a comenzilor. Magazinele fizice erau închise, iar totul s-a mutat în online. Ce-a însemnat pentru angajați? Mai multă muncă, cerințe mai dure și… expunere la virus pentru a ne trimite coletele acasă.
Într-adevăr, nicio profesie nu este fără riscuri, doar că în cazul Amazon compania a fost vehement anti-sindicat. A încălcat legea din SUA atunci când i-a numit pe sindicaliști din New York “bătăuși”.
În Europa Amazon nu mai are voie în premisele Parlamentului European după ce i-au fost revocate cardurile de acces. De ce? Lobby necinstit. Un grup mai mare de sindicate și actori din societatea civilă cer ca Amazon să nu mai aibă deloc dreptul să facă lobby acolo.
Știri din afară
🇩🇪 Prima grevă din ultimii 17 ani în sectorul construcțiilor din Germania pentru salarii mai mari.
🇫🇯 Fiji - printre cele mai scumpe sticle de plastic în care se află apă. Pe 6 mai mai mulți lucrători reprezentați de sindicat au intrat în grevă. Principală doleanță este legată de salariile scăzute și condițiile grele de lucru. În același timp, mai bine de 47% de oameni ce locuiesc în Fiji nu au apă potabilă.
🇧🇪 Belgia a adoptat prima lege din Europa care oferă muncitorilor sexuali drepturi sociale, inclusiv pensii și concedii de maternitate. Legea le permite să aibă contracte de muncă oficiale, asigurări de sănătate și protecție împotriva riscurilor la locul de muncă. Legea impune restricții asupra cine poate deveni angajator pentru a preveni exploatarea. Legea a trecut cu 93 de voturi pentru, 33 de abțineri și 0 împotriva.
🇬🇧 Pe 7 mai 2024, peste 1.000 de agenți de securitate din Marea Britanie, reprezentați de sindicatul GMB, au început o grevă de 24 de ore împotriva G4S din cauza unei oferte salariale sub inflație, majoritatea câștigând doar salariul minim. Aceasta marchează începutul unei serii de greve pentru salarii corecte în contextul unei crize a costului vieții.
🇮🇹 În Italia sindicatele au “îngropat” condițiile de muncă nesigure. Într-un protest din Milano, o confederație sindicală a decis să lasă la vedere mai multe sicrie pentru a atrage atenția asupra condițiilor nesigure de lucru.
🇦🇷 Protestele din Argentina continuă, iar sindicaliști sunt în grevă împotriva politicilor sociale pe care Javier Milei (Președinte libertarian) dorește să le pună în aplicare. Este a doua grevă generală din ultimele cinci luni, iar totul a pornit de la dorința de flexibilizare - cuvânt preferat în actuala lume capitalistă. Atunci când ceva nu merge bine, taie, mai ales din protecțiile lucrătorilor. La fel dorește să facă și Milei schimbând nu mai puțin de 366 de legi.
🇪🇺 Confederația Europeană a Sindicatelor (CES-ETUC) trage semnalul de alarmă! Avem nevoia de-o directivă europeană pentru a combate stresul la locul de muncă!
Tot CES-ETUC spune că dacă Europa nu-și dezvoltă un plan de investiții serios, precum a fost acest PNRR, atunci austeritatea este după colț. Creștere economică redusă, deficit ce continuă să crească, iar datoria îngrijorătoare…
Ne salvează bazele de sport? 🏀
În 1989, locuitorii capitalei aveau la dispoziție peste 130 de baze și instalații sportive, ștranduri și zone de agrement. Toate fuseseră amenajate de statul român, prin banii angajaților din întreprinderi sau alte instituții de stat.
În ultimii 35 de ani, sub presiunea dezvoltatorilor imobiliari, capitala a pierdut peste 50 de baze sportive, precum Spartac, CFR BTA, Policolor, Mecanică Fină, Cinescoape. Altele zac abandonate prin cartiere, așteptând o soartă similară. Este cazul amenajărilor de la Girueta, Metalul, Laromet, Automatica și multe altele.