Noul pact fiscal european
Un sumar al ultimului studiu al Confederației Europene a Sindicatelor (CES- ETUC).
Regulile fiscale revizuite ale Uniunii Europene care se concentrează pe ținte stricte privind deficitul (3%) și raportul datorie/PIB (60%), amenință să submineze investițiile sociale și verzi. Studiul citat sugerează că un număr alarmant de state membre ale UE vor fi incapabile să își permită aceste investiții vitale.
Doar trei națiuni (Irlanda, Suedia și Danemarca) pot să îndeplinească în prezent nevoile de investiții sociale și verzi respectând regulile fiscale revizuite. Chiar și cu ajutorul fondurilor post-2026 provenite din Mecanismul de Redresare și Reziliență (la noi PNRR), Croația și Lituania ar atinge abia minimul. Deci, fără împrumuturi și fără reguli mai relaxate referitoare la acestea, nu vom putea investi în tranziția verde.
Consecințele acestor politici fiscale sunt deja evidente. Franța a redus bugetul său pentru tranziția ecologică cu 1,4 miliarde EUR. Finlanda a implementat reduceri ale asistenței sociale, adoptând complet o abordare de austeritate. Reducerile substanțiale de buget ale Germaniei amenință atât creșterea economică, cât și sustenabilitatea datoriei, conform experților.
Pentru a reduce deficitul, dar și datoria, statul va trebui fie să devină mult mai eficient sau să… se reducă. Reducerea statului vine împachetată sub forma privatizării, iar încet începe cu utilitățile publice, precum apa sau electricitatea și poate ajunge până la clinici sau școli. Oferă privatul mai bine?
Predicamentul actual al UE este accentuat de eșecurile istorice ale privatizării. Măsurile anterioare de privatizare a serviciilor publice au dus la o calitate mai scăzută și costuri umflate, crescând ironic necesitatea de investiții publice suplimentare pentru a remedia situația. Schemele de privatizare sfârșesc de obicei mai costisitoare decât împrumuturile publice și lasă contribuabilii responsabili cu curățarea mizeriei.
Prezumpția conform căreia tranziția energetică va accelera miraculos atunci când energia din surse regenerabile va deveni mai ieftină decât cea din combustibili fosili este desprinsă de realitate. Conform studiului, împrumutul oferă cea mai bună cale pentru finanțarea investițiilor publice verzi și sociale. Împrumutul permite guvernelor să distribuie responsabil costul acestor investiții pe parcursul timpului. Este important de menționat că atât investițiile verzi, cât și cele sociale (în special în domeniul îngrijirii copiilor) au un efect de multiplicare bine stabilit, ceea ce înseamnă că beneficiile lor economice depășesc mult investiția inițială.
Pe lângă toate aceste probleme, incapacitatea UE de a investi masiv pune în pericol agravarea problemelor sale de deindustrializare. În prezent există un contrast comparativ între UE și SUA, care, prin investiții asertive, a facilitat construcția a 18 noi facilități semiconductoare majore începând din 2021.
Protest Cartel ALFA la Baia Mare, în fața Prefecturii, pe 9 mai 2024! Ieri, în timp ce sărbătoream Ziua Europei, Cartel ALFA a protestat împotriva discriminărilor din noua lege a pensiilor la Baia Mare. Reformele recente din România, inclusiv reforma pensiilor… mai multe aici
Schimbările salariului minim
Până în noiembrie România trebuie să transpună în legislație directiva europeană pentru salariul minim adecvat. Directivele nu sunt opționale. În prezent salariul minim se stabilește, de regulă, o dată pe an când guvernul se întâlnește cu patronatele și sindicatele pentru a decide o valoare - 3,300, 3,500, 3,700?
Conform directivei, ar fi benefic să existe o formulă care să ofere mai multă predictibilitate. Directiva oferea de asemenea două valori de referință pentru salariul minim:
50% din brut
60% din salariul median.
Orice s-ar întâmpla salariul minim nu trebuie să scadă.
Evoluția salariului minim și a salariului mediu
AvocatNet a obținut proiectul de HG privind procedura de stabilire a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Conform HG-ului, salariul minim ar trebui să fie orientativ 50% din ponderea salariului mediu brut.
Pentru a atinge valoarea de 50%, există și o formulă ce are la bază productivitatea și creșterea prețurilor din economie. Formula ar trebui să creeze un cadru mai predictibil în care creșterea salariului minim să poată acoperi atât creșterea prețurilor, dar și să aibă în vedere dacă forța de munca a devenit mai productivă.
Formula arată astfel:
Ca să clarificăm ce înseamnă:
Rata inflației - cu cât au crescut prețurile față de anul trecut.
PIB real reprezintă produsul intern brut la prețuri constante. Noi calculăm PIB nominal în prețurile curente, cele din economie, dar pentru a putea face o comparație pe termen lung trebuie să le “ajustăm” cu un deflator.
PIB-ul reprezintă suma valorii adăugate brute, din care se scad subvențiile pe produs, dar se adaugă impozitele pe produs.
Ce înseamnă valoarea adăugată brută? Soldul dintre producție și consumul intermediar (ce s-a realizat pentru a crea acel bun/serviciu).
Relația dintre PIB real și Populația ocupată reprezintă productivitatea în cazul de față.
Avem formula, calculăm salariul minim și….
Dacă creșterea este mai mică de 1%, atunci salariul minim se ajustează cu creșterea productivității prognozate (PIB real/Pop ocupată).
Dacă și creșterea e mai mică de 1%, dar și productivitatea la fel, atunci salariul minim rămâne la nivelul anului anterior.
Totuși, mereu există posibilitatea negocierii. Formula nu se aplică dogmatic, iar partenerii de dialog social au posibilitatea de-a negocia - poate conform formulei creșterea era de doar 1%, dar sindicatele consideră că ar trebui cel puțin 5%. Se poate.
Succint, ne uităm către 50% din salariul mediu brut.
Dar se poate trăi cu salariul minim?
🇷🇴 Nu în România. Cel puțin nu la un nivel de trai decent.
🇧🇬 Situația în Bulgaria este deplorabilă unde 2 din 3 lucrători câștigă venituri sub nivelul de subzistență. Mai mult de 1/3 dintre oameni câștigă venituri în jurul valorii salariului minim pe economie - 933 BGN ce nu este de-ajuns pentru asigura un trai decent.
🇨🇿 Aceeași situație și în Cehia, unde două treimi dintre angajați nu câștigă venitul minim pentru un trai decent.
🇹🇷 …iar în Turcia este și mai deprimant. Salariul minim este foarte apropiat de pragul foamei. Diferența este de câteva sute de lire turcești.
Problema la turci este că salariul minim pe economie este de trei ori sub pragul de sărăcie - TL 16,793 vs TL 54,700.
Din România
🫡 Pensionarii militari au protestat la București pentru a semnala discriminările ce vor fi provocate de noua lege a pensiilor.
🏆 Taxa pe lux în România mai așteaptă - nu sunt date îndeajuns de bune, conform Ministrului Finanțelor. Este vorba de un impozit de 0.3% pe clădiri de peste 2.5 milioane RON și pe mașinile de peste 375.000 RON. Ca fapt divers, un model nou de Sandero costă 70.186 RON.
Ministrul dă vina și pe lipsa cloud-ului guvernmanetal care ar permite instituțiilor să comunice între ele. Să nu uităm că tot serviciile, SRI și STS, sunt cele care administrează datele noastre.
Siguranță sau obsesia supravegherii cetățeanului? Eu zic că cea din urmă.
🗽 RFR (Reporteri Fără Frontiere) arată că România se află pe locul 49 în lume la libertatea presei. Dezamăgitor, dar așa este din cauza presei locale (și nu numai) care a fost acaparată de partide pentru propagandă ieftină.
👮 Protest în penitenciarele din Arad și Oradea. Angajații se plâng de volum ridicat de muncă și de personal scăzut.
🏦 Sindicatul Alpha Bank a declanșat conflictul colectiv de muncă! Totul a pornit de la neacordarea de plăți compensatorii persoanelor ce au fost concediate atunci când banca a fuzionat cu Unicredit Bank.
Se ajunge obligatoriu la grevă? Nu. Conflictul colectiv de muncă se declanșează, iar apoi trebuie să se încerce soluționarea pe cale “diplomatică“ - prin conciliere (obligatorie), mediere sau arbitraj (voluntare).
👮♂️ Polițiștii locali au protestat în fața guvernului României.
Din afară
🇺🇸 Mai mult de două sute de sindicate locale americane au militat pentru pace în conflictul dintre Palestina și Israel. În conflictul dintre studenții care au ocupat campusurile americane și forțele de ordine, unele sindicate s-au poziționat de partea studenților.
Tot de la americani, aflăm că în sectorul privat, salariile au crescut cu 6.3% în medie pentru membri de sindicat față de 4.1% pentru cei care nu sunt parte dintr-o asemenea organizație.
🇺🇸 Lucrătorii din universitățile din California (UC) ce sunt sindicalizați se pregătesc de grevă pentru a susține protestele pro-Palestina din campusuri.
🇬🇪 Georgia către Rusia? Un proiect de lege prevede ca organizațiile ce primesc mai mult de 20% din finanțe să fie văzute ca agenți străini. Protestele au devenit violente după ce a devenit adoptat.
🇰🇷 În Coreea de Sud de 1 mai lucrătorii au protestat pe străzi alături de migranți. Anterior protestelor, guvernul printr-un sondaj (ia aminte, România) a aflat că furtul salariilor de către angajatorii este o practică comună.
🇮🇩 Protestele au avut loc și în Indonezia unde lucrătorii au cerut revocarea Legii pentru Crearea Job-urilor (Job Creation law. Legea a fost echivalentul Ordonanței Trenuleț de la noi care vine la final de an, așa înainte de sărbători, ca să rezolve toate problemele dintr-un foc.
Problemele pe care le-a rezolvat au fost de fapt scăderea drepturilor lucrătorilor, limitarea concediilor plătite, dar și limitări ale salariului minim.
🇲🇩 De anul trecut în Republica Moldova, sindicatele negociează un salariu minim unic pe țară. Înainte erau multiple, în funcție de ramură. Sindicatele țintesc ca valoarea salariului minim să ajungă la 50% din valoarea salariului mediu.
🇫🇮 În ultimele luni Finlanda a încercat prin diverse inițiative legislative să reducă posibilitatea de-a face grevă, să taie din beneficiile angajaților și să reducă protecția socială. Sindicatele finlandeze au fost în grevă, au protestat, s-au plâns, iar acum au renunțat la acțiune.
Totuși, nu fără a discuta cu guvernul și a le cere angajamente clare: reducerea influenței patronale din textul legii.
🇬🇷 Grecii din sectorul public se pregătesc de-o grevă de 24 ore spre finalul lunii mai din cauza scăderii nivelului de trai. Au crescut salariile cu 38-42 EUR, doar că inflația a făcut ravagii, iar oamenii sunt nemulțumiți.
🇵🇹 Pentru a stimula atât angajarea tinerilor, dar și puterea acestora de cumpărare, guvernul portughez a scăzut impozitul pe venit al celor până la 35 de ani.
🇭🇷 Croații au pregătit manifestări de Ziua Internațională a Pompierilor - 4 mai. Doleanțele sunt multiple și, poate, ar fi nevoie și la noi de astfel de manifestări/proteste, după ce patronii GPL-ului de la Crevedia au depus plângere penală împotriva pompierilor.
🇷🇴 Să nu uităm că 39 dintre pompieri au fost răniți. 39…
Apel de participare la Școala de teatru politic 2024! Termenul limită de depunere a proiectelor este 1 iunie. Dacă sunteți absolvenți de regie, la început de carieră, și aveți o idee despre muncă/relații de muncă, acum este momentul potirivt să aplicați!