🔥 Portavocea61: Proteste la Finanțe
Motive pentru care fiecare niciunul nu trebuie să fie spărgător de grevă
“Solidaritatea socială a dispărut”, ar spune unii în timp ce lovesc în fiecare mișcare de protest. Greva profesiilor nu era adecvată, deoarece punea în pericol viitorul elevilor. Protestele personalului medical nu erau justificate, din cauză că salariile erau mai mari ca la bună parte dintre oameni. Acum, victimele sunt angajații din Finanțe.
Indiferent de mișcarea de protest, de nesupunere sau de mobilizare a maselor, se găsește un motiv pentru care o astfel de acțiune nu ar trebui să aibă loc. Pentru acești critici, problema este pusă astfel: mie (un eu teoretic) îmi este rău, dar ție îți este mai bine și vrei și mai mult. Niciunuia nu îi merge grozav de bine, dar ție îți merge puțin mai bine decât îmi merge mie. De ce să mă uit la cel căruia îi merge grozav de bine (marele capital, oameni conectați politic prin diverse funcții publice), când pot să dau în tine, un simplu angajat de rând?
De ce îmi este ușor să dau în tine? Pentru a lovi în marele capital trebuie să înțelegem tentaculele acestuia, modul în care se extinde, contabilitatea ce-i permite să creeze valoare pentru investitori, legăturile politice din spatele baronilor, regimurile politice care-i susțin, tendințele economice…
În absența înțelegerii acestor dinamici, este mai ușor să dai în lucrătorul de rând care arată ca tine, lucrează pentru un șef, are programul predefinit, la finalul zilei nu se îmbogățește, dar poate câștigă mai bine. Să dai în mișcarea de protest a lucrătorilor nu necesită o înțelegere a dinamicilor socio-economice, ci doar anumite prejudecăți alimentate de întrebarea “de ce se plânge acesta când ia și mai mulți bani ca mine?“
Dacă dau în tine mă ajută cu ceva?
Nu. Totuși, trebuie să menționez că este o diferență clară între critica constructivă de pe urma căruia, cred cu tărie, fiecare ar trebui să beneficiem, și distrugerea unor urme de solidaritate socială.
Solidaritatea, în forma ei de sindicalizare, negociere colectivă, protest sau grevă, aduce beneficii pentru fiecare dintre noi, indiferent dacă suntem sau nu parte a acelei întreprinderi.
Angajații din finanțe au declanșat conflictul colectiv de muncă. Dacă nu se soluționează, se poate ajunge la grevă, ce ne va afecta pe fiecare dintre noi.
Da, ne va afecta pe fiecare dintre noi și trebuie să ne afecteze căci altfel nu poate avea succes. Greva nu este un act de-a planta o panseluță în fața guvernului cu speranța că astfel îi îndulcești pe politicieni să te asculte. Nu te ascultă nimeni, nu le pasă de panseluța ta, iar singurul mod prin care răspunzi ignoranței este cu forță.
Cum ne va afecta pe fiecare dintre noi? Greu de spus încă, dar presiuni vor fi de la neprocesarea plăților la lipsa inspecțiilor fiscale, poate chiar și la plata amenzilor, în relațiile cu publicul, ce va genera o stare de neliniște.
Neliniște doar pentru oameni? Nu. Statul suntem noi, oamenii. Statul este capturat de indivizi cu motivații proprii ce beneficiază de pe urma distrugerii solidarității. Atunci când tu te iei de angajatul din Finanțe ce protestează pentru condiții de trai mai bune, îi faci un beneficiu acestui stat capturat care nu trebuie să le mai răspundă doleanțelor. Nu distruge statul greva, o distrugem noi.
Dar pe stat cum îl afectează o grevă sau o mișcare de protest? Solidaritatea socială pune sub semnul întrebării fiecare acțiune a statului. Brusc, lucrurile se întorc la normalitatea la care ar fi trebuit să fie: statul să se ocupe de bunăstarea persoanelor.
Cum adică vor exista beneficii și pentru mine când greva din finanțe nu mă afectează în mod direct și pe mine?
Vorba din popor Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și în plasă se aplică și în mișcarea sindicală, dar și în rândul mișcărilor de protest. Fiecare grevă, fiecare semnal de alarmă tras (comunicate, poziții publice, postări pe Facebook, discuții la televizor în folosul lucrătorilor) oferă un impuls. De multe ori impulsurile se nasc și se sting repede, doar că în anumite cazuri mai multe astfel de zvâcnete au loc reciproc și duc la o mișcare mai mare: grevă, protest.
Fiecare câștig în urma unor greve oferă posibilitatea de reflecție asupra lucrătorilor care nu beneficiază direct de pe urma acestor câștiguri. Dacă lucrătorii au câștigat salarii compensatorii, brusc, observi că există posibilitatea ca tu să fii plătit atunci când ești concediat. Cum se obțin aceste salarii compensatorii? Prin negocieri colective, îți faci un sindicat (minim 10 lucrători din aceeași unitate sau 20 din mai multe unități), iar apoi îl tragi pe angajator la negocieri.
Mai multe despre protestele din finanțe
[Radio Mureș] Activitatea a fost blocată la Finanțe și în Brașov
[Zi de Zi] INTERVIU. ”Finanțiștii” din Mureș, ”încălzire” pentru un viitor miting
Știri din România
📚 2500 de directori de școală și grădiniță amenință cu demisia în prag de an școlar. Motivul? Salarii neadecvate.
📈 La 1 ianuarie 2023 populația rezidentă a crescut cu 9.107 de persoane față de 2022, în principal datorită migranților ce-au venit la muncă.
🇧🇩 16 migranți din Bangladesh încercau să treacă vama ascunși în cutii de carton.
🤷♀️ Șomajul în România rămâne la niveluri scăzute, 5.5% comparativ cu 6.4% la nivel european. Totuși, găsirea unui job nu este un proces egal pentru toți. Cei tineri petrec în jur de 6 - 11 luni până să obțină un job nou, în timp ce persoane de peste 50+ ani stau și 2 ani.
Atenție, rata șomajului include persoanele care caută activ un loc de muncă. În calculul șomajului nu intră cei care au renunțat să mai caute.
Știri din afară
🇲🇲 Din 2021, Myanmar este dominată de o dictatură militară. Civilii ce nu doresc să lucreze în administrația centrală sunt parte a unei mișcări naționale - Mișcarea Nesupunerii Civile. Peste 200.000 s-au alăturat, iar prețul pe care-l plătesc este imens - de la excluziune economică până la tortură.
🇦🇺 Angajații de la o facilitate de GPL din Australia vor intra în grevă de săptămâna viitoare. Am scris și anterior despre ei, iar, din nefericire, negocierile continuă să eșueze.
🇿🇦 Efectul inteligenței artificiale asupra pieței muncii se poate observa deja în Africa de Sud, în rândul designerilor web. Platformele online ce te lasă să-ți construiși propriul site în doar câteva secunde iau locul persoanelor ce scriau cod.
🌏 Sute de mii de oameni sunt traficați anual în Asia de Sud Est pentru a lucra în industria păcălelilor online. De la persoane care promit dragoste în schimbul unor detalii bancare până la cazinouri ilegale, aceste industrii generatoare de profit, sunt construite pe spatele unor oameni “invizibili”.
👩💻 Ți-ar plăcea să fii plătit să imiți personaje din jocurile video pe TikTok? Dar nu orice de personaje, ci acelea uitate de dezvoltatori prin hartă care de-abia de scot câteva vorbe coerente și mai mult încurcă prin comportamentul repetitiv. Este un job pentru o parte dintre creatorii de conținut.
TikTok a încasat un miliard de dolari, dacă vine vorba de cheltuieli ale consumatorilor, aproape de două ori cât YouTube.
Oamenii se uită, oferă cadouri, iar noi credem că este vorba de susținere… totuși, dacă este vorba și de o spălare de vbani?
🇺🇸 Reddit, companie americană de social media, se confruntă cu un proces urât: ar fi dat afară o angajată ce suferea de pe urma unei dizabilități care a luat trei zile de concediu medical.
Stai, ce? În România concediul medical poate fi nelimitat, în cazuri speciale, dar în cea mai mare parte poate fi extins la jumătate de an.
În timpul concediului medical care este un drept, nu privilegiu, angajatorul nu are voie să te dea afară și niciodată nu poate invoca absența de locul de muncă ca un motiv pentru a termina contractul.
Totuși, în Statele Unite, concediul medical plătit (foarte importantă distincția, deoarece mulți sunt pe concediu neplătit) este un privilegiu, nu un drept.