🔥 Portavocea51: Cum să nu fi spărgător de grevă?
De ce trebuie să te solidarizezi cu greva profesorilor?
Greva profesorilor a început, iar pe la școlile pe lângă care am trecut, afișe mici, lipite de geam, anunțau declanșarea conflictului de muncă. Ieri, la București, mai bine de 15.000 de profesori, susținuți și de alte persoane, precum studenți sau elevi au mărșăluit. Unii chiar i-au cerut demisia lui Ciucă care în urmă cu ceva timp arăta foarte stresat de cât de mult l-a deranjat această grevă.
Greva trebuie să continue și sper ca din ce în ce mai mulți oameni să se solidarizeze cu profesorii. Argumentele de tipul “dar elevul meu ce face la Evaluarea Națională” nu fac decât să le ofere muniție celor care vor să spargă greva cu orice preț.
Și aceștia sunt în număr mare, mascați, ascunși în spatele unui discurs despre productivitate, etică, incapacitatea de acțiune a sindicatelor, performanța profesorilor, sacrificiul de dragul meseriei. Se ascund în spatele acestor discursuri și apoi ne spun că ei au învățat economie și că o astfel de grevă nu este benefică acum pentru economia țării.
O grevă nu trebuie să fie benefică pentru economia țării, ci din contră trebuie să distrugă, să inducă stres, din care mai târziu să reiasă schimbările necesare. Cum putem face o grevă care să fie benefică pentru economia țării? Să ne jucăm de-a protestul, să ieșim în stradă după program, să organizăm demonstrații sponsorizate de corporații, iar mai apoi să vindem tricouri?
Momentul de criză pe care o grevă îl generează este prielnic pentru schimbare. Totul devine mai fragil, legăturile politice se subțiază, presiunea economică crește, iar oamenii devin mai irascibili. Într-adevăr sunt șanse ca Evaluarea Națională să nu se desfășoare în parametrii normali, iar această posibilitate, această frică de la alterarea “echilibrului” cu care ne-am obișnuit oferă o marjă mare de manevră.
Totul este despre negociere, despre putere, despre un balans de putere și despre cum un grup reușește să încline balanța în favoarea sa. Greva este un mecanism legal pentru care oamenii au murit în trecut, care poate fi folosit de către lucrători pentru a-și arăta doleanțele în mod public, dar și a cere ceva când toate celelalte mecanisme de negociere au fost epuizate.
Capitolul V Greva Articolul 146 (1) din Legea Dialogului Social 367/2022 Greva poate fi declarată numai dacă, în prealabil, au fost epuizate posibilitățile de soluționare a conflictului colectiv de muncă prin procedurile obligatorii prevăzute de prezenta lege, numai după desfășurarea grevei de avertisment și dacă momentul declanșării acesteia a fost adus la cunoștința angajatorilor de către organizatori cu cel puțin 2 zile lucrătoare înainte, respectiv pentru unitățile prevăzute la art. 173, cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte.
Deci, când vezi oamenii în grevă sau ieșind la protest, înseamnă cel mai probabil că toate mecanismele de negociere au fost epuizate, că patronul (în cazul de față, statul) nu s-a înțeles cu muncitorii, iar aceștia din urmă au luat problema în mâini proprii pentru a o rezolva.
Momentul de criză generat oferă posibilitatea construirii unor rețele de solidaritate mult mai puternice, în care oamenii de rând pot veni alături de lucrători pentru a milita în mod comun. Partidele politice pot profita de acest moment să capteze o bună parte din electorat, iar exemplul cel mai clar îl vedem în rândul AUR care a identificat momentul oportun pentru a-i atrage aproape pe profesori. În timp ce partidele de guvernare se chinuie să spună cât de greu le este, că nu există bani, că poate dăm carduri cu 2500 RON, George Simion vine clar și răspicat: susțin greva profesorilor.
Nu este de mirare că extrema dreaptă a avut și continuă să aibă o ascensiune uimitoare, dacă sunt singurii (dintre partidele mari) care reușesc să exprime un mesaj clar pentru lucrători.
Cum adică să distrugă? Greva, încetarea activității, protestul de masă rup un echilibru cu care am fost obișnuiți și pe care Ciucă l-a apreciat foarte mult. Să nu uităm că alături de Bode, cei doi au încercat să restrângă dreptul la protest ca să nu-i deranjam. Aceasta deranjare, această distrugere a echilibrului arată că societatea nu doarme și că că ne putem arăta și noi colții. Este benefic, trebuie să existe, deoarece, repet, s-a ajuns aici atunci când toate celelalte metode au fost epuizate.
Greva este o situație dificilă pentru toți, deoarece atunci când se declară declanșarea conflictului colectiv de muncă, contractele încetează. Practic, gata, rămâi fără salariu pentru o durată nedeterminată (sindicatele ar trebui să aibă fonduri de grevă), ieși în stradă, militezi pentru un trai mai bun
Capitolul V Greva Articolul 160 (1) din Legea Dialogului Social 367/2022 Pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului/ lucrătorului, după caz, se suspendă de drept. Pe perioada suspendării se mențin doar drepturile de asigurări de sănătate.
Dan Năstase explică mai multe aici.
Totuși, momentul este prielnic pentru schimbarea pe care ne-o doream. Personalul medical a început să strângă semnături, sindicaliștii din finanțe publice au tot ieșit la protest în ultimele săptămâni, ceferiștii vor declanșarea conflictului de muncă, iar angajații de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității au intrat în grevă japoneză.
Lucrurile ard, se întâmplă multe, iar furia oamenilor și dorința de schimbare se resimte pe oriunde mergem. Solidaritatea este singura cale în aceste momente, pentru ne asigura un viitor mai bun, atât pentru noi, dar și pentru profesori, cât și pentru elevi.
Iar cei ce-și fac probleme legate de economia țării, să nu uite că acest balans există de pe urma muncii oamenilor care adesea sunt slab-plătiți, iar ale căror doleanțe nu le sunt recunoscute. Când șoferii STB au spus că au probleme cu spatele, imediat s-au mobilizat spărgătorii de grevă să râdă de afecțiunile pe care le dezvoltă după ce stau pe scaun opt ore.
E ușor să comentezi din afară, să rupi orice urmă de solidaritate posibilă, iar apoi să te plângi că lucrurile nu merg ca afară. Precum spunea și Antonio Gramsci:
“sunt un partizan, de aceea îi urăsc pe cei ce nu militează, urăsc indiferenții”
Nu fi spărgător de grevă. 💪
Ah, era să uit să aduc banii în discuție. Să vedem clar, cât câștigă un profesor. Ne uităm în legea salarizării cadru și putem vedea și salariile pe care profesorii, dascălii, învățătorii le au.
Mai jos sunt doar o parte din salarii care, menționez, sunt brute. Deci pentru un învățător cu studii de nivel liceal care tocmai ce a debutat în educație, salariul brut este de 3916, iar în mână va lua 2322 RON.