🔥 Portavocea60: Proteste spontane
Dezastrele din spitale, viitorul muncii și lucrul pe timp de vară
Cazul Alexandrei, tânara de 25 de ani care a murit la maternitate, a stârnit multiple proteste în Botoșani. Miercuri seară, peste 300 de mașini au pornit pe străzi, iar mai mulți oameni s-au adunat în fața clinicii.
În timpul protestului, un medic a ieșit și a strigat la oamenii ce s-au adunat în fața spitalului “țipați ca niște animale!”
Un protest la Oradea a adunat peste 100 de oameni din cauza accidentului mortal pe trecerea de pietoni a unui băiețel de 12 ani.
Explozie de GPL în Crevedia. Peste 39 de pompieri au fost răniți, avioanele i-au dus în afară pe mulți dintre cei vătămați. Patronul firmei era fiul unui primar PSD.
ANOFM anunță că avem peste 60,000 de locuri de muncă vacante.
Sindicatele din cultură critică limbajul de lemn al guvernanților care văd măsurile de austeritate ca “necesare”. Fix în cei cu salarii între 2100 - 3574 RON net lovesc.
Angajații din finanțate au organizat marți o grevă de avertisment și au început pichetarea Ministerului de Finanțe. Deja, de pe 11 august, angajații din structurile Ministerului de Finanțe au organizat proteste spontane, iar persoane din interior au amenințat cu demisia.
Poșta Română încearcă să se modernizeze și dă afară 100 de angajați din administrația centrală. Nu vorbim de poștași ce merg pe bicicletă, ci de cei “ale căror posturi nu se mai justifică”.
Multinaționalele urmează să plătească impozit de 1% pe cifra de afaceri, acolo unde impozitul pe profit (16%) nu ajunge la 1% din cifra de afaceri. Nu, nu vor fugi din țară.
BMT Aerospace, companie ce producea și pentru General Electric Aerospace a fentat aproape 5,55 milioane RON. În loc să-i declare ca profit, a achiziționat servicii pe care niciodată nu le-a folosit sau de care nu avea nevoie.
Munca la o nuntă este asiduă, dar mai ales la oșeni. Pompieri sau studenți spun cum își iau concediu să vină să lucreze la o nuntă de oșeni de unde se fac bani serioși, dar și munca este tfropitoare. O fată ce servea la mese spune că a dormit doar 90 de minute într-o seară.
Din România
Ministrul Economiei este paralel cu ideea de politică industrială. S-a dus la o conferință la Cluj și le-a vorbit oamenilor despre recucerirea piețelor tradiționale din Asia. Ce? La ce se referă? Să exportăm mașini către Vietnam când cei de acolo au VinFast, una dintre cele mai inovatoare companii de autovehicule, proaspăt-listată la bursa de la NYC, ce valorează mai mult ca Ford și GM la un loc? Unde, în Singapore? Ce să le livrăm sau ce să ne livreze ei nouă, că nu înțeleg perfect.
Întrebările de aici sunt pentru a arăta încă o dată lipsa de interes a României față de ideea de politică industrială. Nu există discuția, în timp ce americanii deja sărbătoresc un an IRA, iar noi, europenii (dar nu românii), ne chinuim cu Critical Raw Materials Act și nu numai.
De-a dreptul distopic: ministrul Economiei se afla într-o ședință cu conducerea uzinei mecanice de la Cugir, iar în același timp un angajat suferea arsuri în urma unui accident de muncă.
Se fac rapid angajări la Ministerul Energiei până la momentul critic când OUG-ul austerității va îngheța angajările la stat și va desființa cea mai mare parte din posturile neocupate.
În același timp Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) plătește șoferi de doi ani dar nu are mașini.
Victor Ponta, după ce a fost expert în scandalul Gheboasă, este acum consilier onorific a lui Ciolacu.
Nicușor Dan s-a dus la conferința Forței Dreptei să anunțe că următorii patru ani nu trebuie să cadă în mâna PSD.
Marcel Ciolacu la rându lui a fost consilierul lui Ponta.
Cum altfel să păcălești românii? Iei o companie listată la bursă ce se ocupă de combustibili fosili precum Romgaz, faci un photoshop cu George Simion, Ciucă, iar apoi promiți venituri garantate doar prin achiziționarea unei singure acțiuni. S-a sesizat și Directoratul Național de Securitate Cibernetică, însă evenimentul arată două probleme majore:
Răspândirea fake-news-urilor și scam-urilor pe rețelele de socializare. Am primit zile la rând astfel de reclame.
Suntem pe ultimul loc din UE când vine vorba de aptitudini digitale de bază, printre care se numără și posibilitatea identificării unor știri false sau a reclamelor înșelătoare.
În magazinele românești din diaspora a început să apară o revistă, dar nu cred că este singura, prin care se promovează valori evangheliste, apropiate de extrema dreaptă. În paginile revistei se vorbește despre copiii furați de idei precum secularismului, de către noua ordine mondială și de obsesia că cineva le va lua copiii românilor de sub nas.
Câți oameni ai străzii avem în România? Nu știm, sunt de-a dreptul invizibili. Din ce în ce mai mulți, aș zice eu, alții spun că s-au mai rărit, în timp ce cozile la locuințe sociale sunt lungi, iar procesul pentru a lua o casă de la stat este anevoios.
Ana a lucrat cu persoanele fără locuință în cadrul ONG-ului Carusel și a descris experiența aici, într-un mod intim, uman, de tip jurnal.
La Jilava se citește mai mult ca în libertate: 20% față de 6%. Penitenciarele nu au angajați bibliotecari, iar acolo unde există interes pentru lectură, educatorii îl desemnează pe cel care are inima mai apropiată de scris să gestioneze colecția de cărți.
Bani
Pilonul II de pensii investește cel mai mult în OMV Petrom (4,2 miliarde RON), dacă ne uităm strict la acțiunile corporative. Fondurile de pensii la care fiecare dintre noi, angajații, contribuim, deține în jur de 13% dintre cel mai mare producător de combustibili fosili din România.
Discuțiile despre impactul investițiilor în OMV Petrom sau RomGaz sunt absente, în schimb totul este tratat doar din perspectiva siguranței investiției. În Coreea de Sud, investițiile fondului de pensii în mine de cărbune, dar și în combustibili fosili, în general, au atras atenția organizațiilor internaționale pentru protecția mediului.
Practic, statul coreean a sacrificat sănătatea planetei, dar și a populației, pentru rezultate financiare. La noi o astfel de investigație când?
Investițiile țărilor G20 în combustibili fosili a ajuns la un nivel record - $1.4 trilioane în 2022. Subvențiile ce au scăzut prețul la pompă pentru consumatori (dar nu numai) au reprezentat $1 trilion din acești bani.
Atunci când prețul benzinei a crescut, au avut loc proteste peste tot prin lume. În iunie 2022, șoferii români au blocat benzinării pentru a protesta scumpirile. În septembrie 2022, șoferii indonezieni au ieșit pe străzile Jakartei din același motiv.
Viitorul muncii
Viitorul este automatizat? Mașini fără șoferi? În California, compania de ride-sharing Cruise a primit aprobare acum o săptămână să-și lase taxiurile libere pe străzi. La scurt timp s-au izbit de o mașină de pompieri, iar acum compania trebuie să reducă numărul de vehicule la jumătate.
Organizația Internațională a Muncii ne avertizează că nu ar trebui să ne fie chiar atât de frică de AI, că poate o să ne ia niște job-uri, în principal pe cele de birou, doar că nu ar trebui să ne fie așa frică.
Problema majoră este că atunci când promovezi un scenariu bazat pe relaxare, fără să anticipezi și scenariul apocaliptic (care tot este posibil să se întâmple), ajungi ușor către lene. Discuțiile despre AI în mișcarea sindicală sunt minuscule, aproape inexistente, iar acțiunile pentru a combate sau pentru a ghida organizațiile în a se adapta unei noi paradigme a muncii nu se regăsesc nicăieri.
Meta a anunțat recent SeamlessM4T un model de inteligență artificială ce face traducerea mult mai ușoară. Vom mai avea nevoie de translatori? În continuare da, căci detaliile specifice fiecărei culturi ce evoluează în timp încă nu pot fi preluate natural de aceste modele.
Din afară
În sudul Siriei, grevele și protestele spontane au blocat regiunea. Cetățenii sunt nemulțumiți de costul ridicat al traiului.
Cum să aduci oamenii să muncească pe bani puțini (dar mai mulți ca în țara de origine), iar apoi să le promiți că se vor îmbogăți cultural? Programul Work&Travel prin care aproape 6000 de tineri români pleacă în fiecare an. Unii dintre ei ajung să spele toalete, alții să facă curățenie în moteluri pe sume modice, adesea fără asigurare de sănătate.
Programul nu este gratuit, costă în jur de 3000 USD. Plătești ca să muncești, practic, o șpagă, doar că împachetată frumos în “costuri operaționale”.
Gigantul suedez de îmbrăcăminte H&M va reduce treptat operațiunile din Myanmar după ce în urmă cu scurt timp a declarat că investighează peste douăzeci de nereguli în relațiile de muncă. Practic, abuzuri, femei obligate să lucreze ore târzii, plăți întârziate, dar și dreptul la liberă asociere încălcat.
Nu sunt atât de optimist cât să celebrez această știre căci în urmă cu zece ani o fabrică de textile s-a prăbușit peste mii de lucrători bengalezi, iar de atunci până acum foarte puține îmbunătățiri se văd. Myanmar va dispărea din portofoliul H&M, dar cine va fi viitorul Myanmar?
România? Unde și la noi abuzurile în textile sunt la cote ridicate, salariile mici și patronii atât de hapsâni încât fac no-poach. Ce este no-poach? Vorbesc între ei să nu angajeze unii de la ceilalți, practic limitând dreptul la libertatea de-a munci, dar și de-a schimba lucrul al unei persoane.
Indieni rup la producție auto. Gigantul Tata exportă și se gândește să-și mărească prezența și în Europa, mai ales că BYD-ul chinez a început să pătrundă și la noi. În industria autor indiană lucrează 3.7 milioane de oameni, aproape 65% din forța de muncă totală din România.
Din cauza slabei pregătiri, dar și din cauza nerespectării normelor de sănătate și siguranță în muncă, aproape 20 de oameni zilnic își fie degete sau membre în lucrul cu metalul. 20 pe zi, nu pe săptămână.
Un nou reportaj dintr-o revistă germană arată pentru a nenumărata oară situația românului ce muncește în Germania: prost-plătit față de restul, cu ore suplimentare la activ, încadrat greșit pe cartea de muncă, cu accidente și boli de muncă mușamalizate și netratate.
Chiar zilele trecute vorbeam cu un fost șofer de dubă din Germania ce-mi povestea că trăgea și 16 ore pe zi, era plătit doar pentru 8, iar restul și făcea din bacșiș. Băga țigări la greu ca să nu adoarmă la volan, o tactică a șoferilor de tir americani care fumau constant că în caz de adormire, să-i arde țigara degetul.
Greva de la UPS din SUA a fost evitată la muchie. Acum, UAW - sindicatul auto - îi amenință pe cei trei mari producători, Ford, GM și Stellantis că dacă nu li se respectă doleanțele, vor opri lucrul.
Printre revendicări se numără mărirea salariului cu 40%. Precum au zis și sindicaliștii “noi nu vrem să fim milionari, ci dorim doar ce ni se cuvine”.
Biden este îngrijorat de-o potențială grevă și a declarat că menține comunicarea activă cu UAW. De ce? Competiția auto, în principal pe EV, cu China, și cu europenii (dar mai puțin), plus impactul economic pe care ar putea să-l aibă.
De la Pressone am aflat că în Islanda, un grup de femei ce se numeau “Ciorapii Roșii” (The Red Stockings) au protestat masiv în 1975 (dar și până atunci) pentru a rupe politicile discriminatorii ale guvernului. Practic femeile erau împinse în job-uri slab plătite sau sarcinile domestice cădeau complet de umerii lor - rezultatul unor guvernări conservatoare de 20 de ani.
Au încercat inițial să facă grevă, dar nu au putut deoarece era nevoie obligatoriu de un sindicat (oarecum la fel și la noi, dar mai multe, mai jos). S-au adaptat (o lecție și pentru noi), au făcut o demonstrație în masă, au numit-o “Ziua Liberă a Femeilor - Kvennafri” și 90% de femei au refuzat să muncească în acea zi.