🔥 Portavocea59: Cum să închizi o bibliotecă? OUG-ul austerității
Protestele sindicale se răspândesc. Austeritatea va aduce tăieri fix acolo unde nu ar trebui. 80% dintre bibliotecile județene...
Ieri, AUR a organizat un protest, dar apoi au zis că nu l-au organizat, în care un om cu drapelul s-a urcat pe clădirea Ministerului Sănătății. Protestul era împotriva vaccinării obligatorie a copiilor, iar “părinții îngrijorați“ au venit acolo cu pancarte. În același timp în care aceștia se luptă cu o idee pe care nu o înțeleg, paralizia din cauza poliomielitei este de 8 ori mai răspândită în rândul copiilor.
O mină a explodat la Costinești, în timp ce guvernanții încă se gândesc de unde să mai taie. Economia României a crescut în T2/2023, a depășit așteptările unor analiști, iar inflația a scăzut la 10.25% în același trimestru.
Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, îndeamnă să abandonăm beneficiile fiscale acordate unor sectoare precum IT, Agricultură sau Construcții.
De când ne-am văzut în urmă cu 10 zile, banii din contractul Neptun Deep au început să se împartă: 40% merg direct către italienii de la Saipem care mai apoi, sperăm, vor contracta și români. Petrom e în continuare una dintre principalele investiții ale Pilonului II Pensii, evident, după titlurile de stat.
Guvernul României prin PNRR, alături de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pregătește un Contract pentru Diferență pentru dezvoltarea a 2000MW de eolian și solar. Ce se duce sub preț este suportat de consumatori, iar peste este înapoiat consumatorului. Se stabilește un preț, practic.
Casa de Comerț Unirea va face troc cu guvernul Egiptean. Livrăm cereale - ei sunt și cel mai mare importator de cereale din lume - iar în schimb primim fertilizator.
De când a venit Ciucă la conducere, PNL a cheltuit de 13 ori mai mulți bani pe consultanță politică - 1.2 milioane RON. Tot PSD este campion la cheltuieli de consultanță.
În Vaslui este secetă: 81 de localități sunt afectate, iar 6.000 de fântâni nu mai au apă. Dispariția apei reprezintă o problemă la nivel global iar până în 2050 ne putem aștepta ca încă un miliard de oameni să trăiască sub condiții de stres hidrica ridicat. Deja 3,3 miliarde trăiesc în zone aride.
Din lumea sindicală
Săptămâna trecută reprezentanții lucrătorilor din Asistență Socială (FNS Pro Asist) s-au întâlnit la guvern cu Ministerul Muncii și Asistenței Sociale.
Propunerile de restructurare, de înghețare și desființare de posturi vor putea duce la nefuncționarea unor operațiuni. Se dorește tăierea funcțiilor de conducere de la maximum 12% la 8%, o scădere de 33%. Mai multe aici.
Trebuie precizat că nu toți acești “șefi“ sunt oameni ce taie frunza la câini în birouri. Multe dintre serviciile statului, aceste servicii în folosul comunități, precum ar fi APIA, cele veterinare, dar și asistența socială au subdiviziuni teritoriale care au conducători. Tăierea aceasta va tăia fix de acolo, căci sunt puțini angajați, sunt de asemenea și puțini în funcții de conducere, dar procentual totul pare distorsionat.
Angajații din Ministerul Finanțelor au protestat spontan. O directoare a vrut să-și depună demisia, spunând că “mai bine vinde ziare“, iar Ministrul a încercat să o tempereze.
Guvernul a reacționat ulterior și s-a angajat să crească salariile la nivelul maxim permis de lege. Nu, nu creșteri “din burtă”, ci respectarea legii. De asemenea, a zis că nu va fi vorba de disponibilizări.
Promisiunile nu trebuie luate ca atare, deoarece se vor tăia niște funcții de conducere, dar apoi se vor face alte posturi, în condițiile în care angajările vor fi înghețate? Rămânem cu întrebări.
La mulți ani tinerilor! Mesajul Cartel ALFA:
Facem apel la tinerii lucrători să se alăture mișcării sindicale: înscrieți-vă sau organizați un sindicat acolo unde lucrați. Nu există un răspuns mai bun la izolare și disperare economică decât comunitatea și acțiunea colectivă a mișcării sindicale.
Sindicatele din aeroporturi atrag atenția asupra efectelor austerității ce se vor vedea în buna funcționare a spațiului aerian. Angajații DVSVA Mehedinți au intrat în grevă japoneză după ce veterinarii și cei ce lucrează în instituțiile veterinare au tot spus că ei sunt subfinanțați și că austeritatea va lovi direct în oameni.
Veterinarii vin, verifică sănătatea animalelor, se asigură că gripă aviară (surpriză, în România este înfloritoare) nu se răspândește, inspectează autenticitatea produselor, etc.
Polițiștii au protestat în fața sediilor PNL și PSD împotriva măsurilor de austeritate. Au venit cu pâine la sediile partidelor pe care au legat-o de gard, în timp ce scandau: “ne luați pâinea de la gură!“
Protestele continuă până pe 4 septembrie:
Polițiștii sunt zilnic în fața MAI-ului și Ministerului Muncii.
Veterinarii vor ieși pe 23 august în fața sediilor PSD și PNL.
Federația Sindicală Metarom va protesta pe 24 august în Piața Victoriei.
FS Pro-Asist va ieși în fața guvernului pe 28 august.
Recapitulare: ce înseamnă Ordonanța Austerității?
August ar fi trebuit să fie luna concediilor în care liniștea să fie atât de partea politicienilor, dar și a lucrătorilor. Peste noapte ne-am trezit cu două ordonanțe de urgență, una pe fiscalitate, cealaltă pe administrație care ne promit că vom avea parte de eficientizare și echitate.
Despre cea pe fiscal am vorbit anterior. M-am abținut din a discuta despre efectul asupra IMM-urilor, deoarece nu cred nici în propaganda micilor patroni ce amenință că se vor închide peste noapte, dar nici nu pot să estimez impactul unei astfel de măsuri când piața energetică este totuși destul de fragilă.
Referitor la IT, s-ar introduce impozitul pe venit la veniturile de peste 10.000 RON brut, la fel cum îl plătesc aproape toți angajații României. Aproape 46% din angajații din IT (angajați, nu cei care lucrează prin PFA) câștigă 10.000 RON. În total sunt cam 115.000 de angajați.
La nivelul Instituțiilor de Cultură lucrurile nu stau tocmai bine, deoarece teatrele mici, teatrele de copii, dar și Bibliotecile Județene vor avea de suferit. Practic, acolo unde nu sunt 50 de angajați, trebuie să se facă în așa fel încât să ajungem la 50.
Dar stai… nu poți să angajezi, așa că trebuie să te restructurezi. Dacă la Dâmbovița și Argeș, spre exemplu, avem două teatre care fiecare are sub 50, le unim.
Dar stai… după ce le-ai unit și ai ajuns la peste 50, ești obligat să tai minim 15% din personal.
Deci ai lăsat un județ fără teatru, i-ai mutat pe alții în alt județ, unii oameni au rămas fără job-uri, iar cultura locală are de suferit. E bine cu austeritatea?
Austeritatea vine și pentru bugetarii care câștigă peste 10,000 RON brut cărora nu li se vor mai oferi vouchere de vacanță, dar nici indemnizația de hrană.
Indemnizația de hrană oricum era la nivelul din 2018. În prezent indemnizația este de 346 RON brut care sunt taxați precum un salariu, în timp ce tichetele de masă pot fi și 35 RON/tichet.
Cum am spus în nenumărate rânduri: bugetari sunt atât funcționarii, cei care stau la birou în fața calculatorului, dar și profesorii sau asistentele medicale.
Impozitarea băncilor?
Italia a impus o taxă de 40% de tip windfall (precum cea pe care OMV Petrom a trebuit să o plătească la noi) în sectorul bancar. Practic, se impozitează profiturile ce rezultă din diferența dobânzilor creditelor și dobânzilor pe care le oferă la conturile de economii.
Băncile dau bani spre împrumut la prețuri mai mari, dar ție îți oferă destul de puțin ca să îi depozitezi. ZF a făcut o analiză pe baza datelor de la BNR pentru a arăta evoluția diferenței dintre dobânda la creditare și cea la depozitare. Acum, în medie, este de 2.82%, adică dacă la un credit dai în medie 9.34% dobândă înapoi, tu pe banii pe care îi ții într-un cont vei primi undeva la 6.52%.
Italia nu s-a luat de profiturile băncilor, ci doar de acestea ce rezultă din diferența dobânzilor. Deja sunt discuții să o schimbe în favoarea băncilor, să limiteze valoarea colectată la 0.1% din valoarea totală a activelor (practic ce poate produce bani, precum ar fi chiar banii din conturi, investițiile, brevetele, etc).
Taxa introdusă de italieni există deja în țări precum Spania sau Cehia, iar ideea din spate se bazează pe principiul “solidarității“. Creșterea dobânzii de referință ce duce la creșterea dobânzii la credite nu reprezintă un avantaj pentru omul de rând. Băncile, practic, fac profit de pe urma noastră, mai ales când ne este greu și avem nevoie să împrumutăm bani.
În România, profitul băncilor a crescut cu 70% în T1/2023 comparativ cu aceeași perioadă în 2022. Senatorul PSD Daniel Zamfir a adus în discuție introducerea unei măsuri similare de taxare a profiturilor extraordinare ale băncilor.
Puțină lege a muncii
Anual, după ce compania publică situația financiară, angajatorul trebuie să informeze lucrătorii referitor la modul în care compania își desfășoară activitățile, dar și referitor la viitor. Se extinde afacerea? Aducem noi oameni? Dacă nu respectă această prevedere, amenda este de la 15.000 la 20.000 RON.
Vorbeam zilele trecute cu o prietenă ce-mi povestea de tacticile abuzive ale angajatorilor de-a te pune pe contract cu perioadă determinată. Există o limită legală de maximum 3 ani, iar după, teoretic, ar trebui să-ți facă contract de muncă pe-o perioadă nedeterminată, nu?
Cu aceeași problemă se confruntau și cei de la WizzAir care lucrau doar pe contracte de 3-6 luni, iar apoi când le venea termenul de trei ani, erau dați afară.
O altă tactică și mai abuzivă este de-a continua lucrul în cadul aceleiași companii, dar prin firme diferite. Deci tu lucrezi la același magazin, dar au trecut trei ani de contracte pe-o perioadă determinată, așa că patronul te angajează printr-o altă firmă ce apoi vinde servicii magazinului.
De peste hotare
S-ar putea ca gazul să fie mai scump? Woodwside Energy Group, cea mai mare companie producătoare de combustibili fosili din Australia, este în conflict deschis cu sindicatele. Nu au ajuns la un acord, iar greva pare iminentă.
Angajații din spatele platformei de dating Grindr au anunțat că vor să-și facă sindicat. Imediat compania ce, vezi tu, ar susține cauze progresiste, a pus biciul pe ei și a început să spargă sindicatul.
Primesc din ce în ce mai multe mesaje și vă mulțumesc pentru interesul sporit pentru newsletter. Este o singură persoană în spate, eventual mă mai consult cu colega, Paula, deci înseamnă mult când oamenii citesc, interacționează, iar mai apoi discută.
Ne revedem curând 🏋️♀️