Guvernul s-a anunțat îngrijorat de un deficit bugetar, iar tăierile au început deja să fie anunțate pe surse (căci comunicare cu publicul este deficitară). Ciucă ne vorbește despre eficientizarea statului, iar în aceeași săptămână o femeie naște pe bordură în Urziceni.
S-au anunțat modificările ale codului fiscal, reîncadrări în cotele de TVA, iar la foarte scurt timp antreprenori și lideri de afaceri au anunțat că vor trebui să pună lacătul pe ușă. Mi se pare distopic să ieși public și să anunți triumfant că dai afară,
Vorbim de două ordonanțe, de una pentru a reduce cheltuielile bugetare, iar de cealaltă pentru a schimba Codul Fiscal.
Vom plăti mai mult la restaurant? 🧑🍳
În 2018 (dar și în prezent este valabil), România cheltuia cel mai puțin pe mâncatul în oraș. Restaurantele până acum aveau cotă de TVA de 9%, dar conform noilor reguli vor trece la 19%, ceea ce, pentru angajatorii din Horeca a reprezentat momentul în care să spună că vor da oameni afară.
Dacă nu era de ajuns că mâncatul în oraș va deveni mai scump, acum și tranzacțiile imobiliare vor trece de la 5% TVA la 9%. Cei care achiziționează un imobil de peste 120mp și a cărui valoare sare de 600.000 RON, vor trebui să plătească 19%.
Cota redusă de TVA de 9% se aplică doar unei singure locuințe care întrunește acele condiții. Dacă vrei să cumperi 2 locuințe, fiecare de 250.000 RON, cu speranța că vei plăti TVA redus, ei bine, te înșeli.
Guvernanții au mai pus ochii și pe tichetele de masă. De la 1 august valoarea li s-a mărit la maxim 35 RON/bon, urmând ca din ianuarie 2024 să urce până la 40 RON. Guvernul se gândește să impună plata contribuției la sănătate (CASS), în valoare de 10% pe lângă impozitarea ce există deja.
🥲 Mai multe se pot citi pe Hotnews: “Ce măsuri fiscale…“
Ce facem cu IT-iștii? 💻
Toată lumea știe că sectorul IT este printre cele mai bănoase din țară, iar aproape 50% dintre angajații din domeniu câștigă peste 10.000 RON/lună. Datele nu sunt reprezentative pentru toți IT-iștii din țară, deoarece avem persoane ce lucrează în domeniul bancar, în construcții sau în agricultură, care sunt luați în calcul în acel sector de activitate.
Situația “angajărilor” prin PFA sau prin SRL este deja cunoscută în domeniu, doar că în lipsa unor date oficiale, nu putem estima amploarea fenomenului. Prin PFA nu era obligatorie plata CASS-ului până la un anumit venit, doar că acum acel plafon va dispărea.
Practic, pentru orice IT-ist ce lucrează prin PFA cu o companie din România, acesta va trebui să dea 10% în plus pentru sănătate.
De asemenea crește impozitul pe dividende la 10%, iar pragul pentru IMM-uri scade la 60.000 EUR comparativ cu 100.000 EUR în prezent.
🥲 Mai multe se pot citi pe EuropaFM: “Măsurile fiscale din sectorul IT…“
Noua ordonanță a austerității 🫣
Posturile vacante de la stat se anulează. Totuși, în sistemul de învățământ public, în spitale, în sistemul ce asigură siguranța națională, aceste posturi neocupate scad cu minim 30%. Conducerea entităților publice vor decide până la 31 decembrie tăierile.
Devine mai clar modul în care se formează un serviciu, o direcție sau a o direcție generale. Până în prezent nu exista limită minimă legală, dar pentru serviciu ar urma să fie de 10 posturi de execuție, pentru direcție de 20, iar pentru direcție generală de 40.
Scade numărul maxim al funcțiilor de conducere din cadrul autorităților sau instituțiilor publice de la 12% din totalul funcțiilor aprobate până la 8%.
Voucherele de vacanță se suspendă de la 1 ianuarie 2024 pentru întreg anul. Totuși, dacă până în prezent orice angajat la stat beneficia de vouchere de vacanță indiferent de salariu, guvernul dorește să limiteze acordarea acestor tichete doar celor ce realizează venituri de până în 10,000 RON lunar.
La fel ca și în cazul voucherelor, indemnizația de hrană se va acorda doar celor ce realizează venituri sub 10.000 RON lunar. Nu se zice nimic despre actualizarea valorii acesteia, deci cel mai probabil rămâne la valoarea din 2021.
Achizițiile pentru telefoane mobile din instituțiile publice nu mai pot depăși 500RON/dispozitiv, iar abonamentul maxim 50 RON. Sunt extraopțiuni decente cu minute nelimitate în banii aceea.
Se înființează în cadrul Ministerului Finanțelor, Direcția Generală Strategie și Revizuire Cheltuieli Publice. Practic apare un organism ce dorește să se uite în curtea fiecărui minister, dar și la fiecare instituție în subordinea autorităților publice pentru a vedea cum se cheltuie banii.
Instituțiile publice cu personalitate juridică trebuie să se reorganizeze dacă nu îndeplinesc simultan următoarele condiții:
Au cel puțin 50 de posturi aprobate, dar și ocupate.
Activitățile pe care le desfășoară nu trebuie să se suprapună sau să nu fie similare cu cele ale unei alte instituții deja-existente.
Dacă o instituție locală, spre exemplu serviciul de transport școlar dintr-un oraș, trebuie să se reorganizeze, mai are două condiții de întrunit:
Să reducă cu cel puțin 15% din personal atât din funcțiile de execuție, dar și din cele de conducere.
Să reducă cu 15% cheltuielile de funcționare.
Ah, pentru cei din educație, sănătate, dar și asistență și protecție socială, schimbările nu trebuie făcută din 2024, ci din 2025.
Practic ce se va întâmpla este o tăiere tăcută a instituțiilor statului, în principal cele din orașele mici și mediul rural. Acolo unde există, spre exemplu, un dispensar cu zece angajați, care se află în subordinea consiliului local, va trebui fie să treacă în administrarea acestuia, dar pe lângă să reducă și din personal.
Este de-a dreptul distopic să reduci de-acolo de unde deja sunt foarte puțini oameni ce fac muncă în folosul comunității. Instituțiile de cultură, în principal teatrele atrag atenția că așa se ajunge la închiderea lor.
Pentru lucrătorii din cultură - care primesc salarii conform Legii Salarizării Cadru 153/2017 - sporul pentru condiții vătămătoare de maximum 15% va fi acordat în limita a 1.000 RON brut lunar.
Art. XXV (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență numărul efectiv al consilierilor din cabinetele președinților consiliilor de administrație, președinților, vicepreședinților, directorilor generali, directorilor generali adjuncți precum și din alte cabinete ale conducătorilor companiilor naționale/societăților naționale/societăților comerciale cu capital integral/majoritar de stat sau al unităților administrativ teritoriale se reduce cu 50%;
Cercetarea, alo? ☎️
Instituțiile din subordinea Ministerului Cercetării, Agriculturii, dar și Academiei Române trebuie să se micșoreze cu cel puțin 20%. Numărul de posturi și cheltuielile cu personalul trebuie să scadă cu minim 15%.
Printre Centrele de Cercetare care ar urma să fie afectate sunt cel pentru Microtehnologie, Fizica Pământului, Fizică Tehnică, Ecologie Industrială, etc.
Deci, ordonatorii principali de credite sub tutela cărora se află aceste institute decid de unde să taie. Sunt niște criterii, precum “gradul redus de implicare în activitatea de cercetare științifică” sau “grad redus de activități cu mediul de afaceri“, doar că totul revine la mână conducerii.
🥲 Mai multe se pot citi pe EduPedu: “Numărul institutelor de cercetare…“
Constructorii? 👷
Constructorii, precum am spus și în ediția trecută, beneficiază de un ajutor financiar de 75% din veniturile brute, în lunile în care nu se poate lucra din cauza vremii. Acest ajutor vine de la Casa Socială a Constructorilor, organizație înființată prin lege în 1997.
Banii ce se varsă în contul Casei Sociale provin din următoarele surse:
1% din salariul de bază brut al angajaților.
1.5% din valoarea producției de construcții sau din valoarea producției-marfă vândute.
0.5% din valoarea devizului de construcții. Practic, la lista de cheltuieli, se mai adaugă 0.5%.
Acum, guvernanții au pus ochii pe acest 0.5% pe care nu vor să-l mai dea către Casa Socială a Constructorilor, ci să-l verse la bugetul de stat.
Pe lângă, scutirile de plata asigurării de sănătate (CASS) din sectorul Construcții, Agricultură și Alimentație se suspendă. Deci, angajații vor trebui să plătească, precum fac și restul angajaților, 10% pentru sănătate.
Pentru impozitul pe venit nu exista anterior nicio limitare. Erau scutiți cei din aceste două sectoare, pentru salariile de până la 10.000 RON brut. Acum, condiția este că doar un salariu este scutit, astfel încât dacă angajatorul face două salarii de până în 10.000 RON, doar primul va beneficia de avantajul fiscal.
Poziția Cartel ALFA 🛢️
Guvernul dorește adoptarea pachetului de măsuri de austeritate fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali. Mai multe aici
Pachetul de austeritate - măsuri distrugătoare pentru cetățeni și interesul public. Mai multe aici
Destructurarea serviciilor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor - o gravă eroare, cu consecințe dezastruase pentru economie și populație. Mai multe aici
FNS PRO.ASIST: Adoptarea ordonanței austerității va duce la grave derapaje în sistemul public de asistență socială. Mai multe aici
Lumea muncii de peste hotare
🇺🇸 Fermierii americani luptă să se sindicalizeze. Un sector dificil, mai ales că au un cod al muncii diferit, dar diverse inițiative legislative din statul NY cimentează dreptul celor ce ne culeg legumele de-a se asocia colectiv.
👩🎤 Nu sunt fan al acestor turnee și concerte imense, dar Taylor Swift, dacă vrem să fim analiști economici, trebuie privită ca o companie și analizată ca atare. Interesant este că pe lângă menționările oferite șoferilor de tir în documentarul de pe Netflix, Taylor le-a dat și bonusuri de $100,000, de 10x mai mult decât media din industrie.
🚚 Curierii UPS au reușit să semneze un contract, au renunțat la grevă și au distrus sistemul discriminatoriu al companiei de salarizare. Cum au reușit și de ce orice sindicat din România ar trebuie să se uite la Teamsters?
Vorbește cu oamenii, identifică-le nevoile și axează-te pe om, pe acela din fabrică, din firmă, nu pe lideri.
Coordonează cercetare strategică pe compania cu care negociezi - nu spune doar lozinci goale de tipul “hai în sindicat”. Lumea nu mai crede. Uită-te la marja de profit, vezi câți bani ia CEO-ul, iar apoi spune-le oamenilor că ei trăiesc rău în timp ce alții se scaldă în aur.
🌟 Epoca de aur a sindicalismului…. Sau a jurnalismului sindical… sau a jurnalismului despre conflicte de muncă a atins un apogeu în Statele Unite. Și la noi se mișcă, mai bine ca niciodată, dar încă mai avem nevoie de oameni.
Nu este o listă completă. Aș fi putut să scriu și despre creșterile la accizele de tutun sau despre dificultățile de finanțare a ONG-urilor, dar ne-am fi întins prea mult.
😐 Îmi cer scuze, în newsletter-ul trecut am zis greșit că la constructorii beneficiile fiscale (atât scutirea de la plata CASS dar și de la impozit) se vor acorda doar pe un salariu în limita a 10.000 RON. De fapt, doar scutirea de la plata impozitului, căci plata CASS ar deveni obligatorie.