🔥 Portavocea56: Salariile din Construcții
Angajații Curții de Conturi denunță acțiunile conducerii. Greva actorilor de la Hollywood continuă, iar un influencer român este acuzat că ar fi spărgător de grevă.
Bine v-am regăsit cu o ediție mai lungă. Subiectele au fost nenumărate, iar interesul de-a documenta nu m-a lăsat să selectez doar esențialul. O săptămână frumoasă!
Dacă aveți doar câteva minute:
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale repetă același discurs al productivității și promite o îmbunătățire a serviciilor sociale. O formă fără fond, rostește cuvinte fără să spună ceva concret, iar când vine vorba de productivitate în domeniul public, nu poate oferi explicații.
Canicula rămâne cu noi, în timp ce nivelul dezinformării referitoare la schimbările climate este la niveluri înalte. Lucrătorii au de suferit, trudesc în continuare pe schele în plină caniculă, doar că nu avem o lege în România care să oprească lucrul la o anumită temperatură.
Urmează protestele din Construcții referitoare la ”creșterile de taxe”, un Sector de activitate în care cea mai bună parte dintre lucrători sunt pe salariul minim (4000 RON brut în domeniul acestora).
Greva actorilor americani este importantă pentru fiecare dintre noi deoarece atrage atenția asupra pericolelor inteligenței artificiale la locul de muncă. Un influencer român, Andra Gogan, a trecut linia de pichet de la Hollywood, iar Președintele sindicatului actorilor SAG AFTRA a mustrat-o public.
Situația din Construcții
În ediția trecută pe care o puteți citi mai jos vă povesteam despre situația din Construcții. Dacă ar fi să scriem despre munca la negru, despre măsurile de sănătate și siguranță la locul de muncă, am avea nevoie de 3 Portavoci.
S-au anunțat proteste în construcții de către sindicaliști pe 26 iulie. Creșterile de taxe care de fapt reprezintă o stabilizare a impozitării veniturilor salariale, sunt considerate de guvernanți ca fiind necesare pentru a acoperi un deficit în creștere.
Sindicaliștii deplâng situația ca fiind nejustă, mai ales că beneficiile fiscale (neplata impozitului pe venit dar și a CASS-ului până în 10.000 RON) trebuiau să fie treptat reduse din 2025 până în 2028.
Situația din Construcții este una dificilă de înțeles, deoarece este sectorul cu foarte mulți angajați pe salariul minim sau foarte aproape de acesta (75%). Creșterile salariale au fost întotdeauna modeste și au venit mai degrabă din mâna statului care a oferit diferite beneficii fiscale dezvoltatorilor ca mai apoi să poate duce la boom economic.
Pentru a înțelege mai bine imaginea de ansamblu, avem mai jos creșterile salariului mediu brut lunar în Construcții comparativ cu valoarea acestuia națională. Salariul mediu brut nu este cel mai bun indicator pentru a măsura bunăstarea salariaților, deoarece conform datelor consultate de la ITM, mai bine de 75% dintre angajați au salarii ce nu depășesc 4500 RON brut.
În timp ce acești salariați, într-adevăr, se încadrează, sunt aproape de valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent, trebuie să ne punem întrebarea: de unde vin banii pentru sănătate? 95% dintre lucrătorii din construcții nu contribuie niciun leu la bugetul sănătății, dar beneficiază de aceste beneficii.
Nu doresc să arăt cu degetul un om pe schelă sau un proiectant și să le spun că din cauza lor nu avem servicii de calitate. Intenția este, din contră, de-a arăta fragilitatea finanțării sistemului medical și de-a oferi loc de intervenție.
Printre soluții se numără și impozitarea progresivă, în continuare un subiect controversat.
🔥🔥🔥
Un incendiu masiv s-a pornit în jurul Bucureștiului. Cauza? Schimbările climatice…
APIA anunță de asemenea că fermierii nu mai pot incendia miriștile și sau resturile rămase după recoltare.
Valurile de căldură care au afectat Europa în ultima săptămână sunt de așteptat să devină mai severe și să devină norma. Efectele sale asupra corpului uman sunt cunoscute, dar și modelele de consum se schimbă. Acolo unde este disponibil, oamenii consumă mai mult AC, ceea ce duce la o creștere a consumului de energie electrică și la o presiune suplimentară asupra climei. Pentru a răci aerul, acesta aruncă aer cald afară.
Există incendii în Siria, China arde, marcând cel puțin 27 de zile la rând de temperaturi ridicate, iar Italia se pregătește pentru veri cu 40 de grade ca fiind noua normalitate.
În Regatul Unit, marile întreprinderi sunt foarte preocupate de schimbările climatice. Companii precum Tesco, BT, British Gas și chiar Amazon avertizează că premierul nu face suficient. Există responsabilitate socială? Nu, pur și simplu dorința de a capitaliza și de a crește ratele profitului.
Consiliul Concurenței avertizează că dezvoltarea de noi proiecte de energie regenerabilă este un proces anevoios, ce durează mult din cauză că nu este un mod unitar de acțiune între administrațiile locale.
Producția de cărbune anul acesta va scădea cu 12.5%, iar importurile se vor diminua cu 40.3%. Până în 2016 va tot scădea treptat.
Știri din România
Așa am ajuns la situația stupidă de azi. Oameni care au probleme reale (sărăcie, abuz, lipsă de viitor) sunt determinați să voteze pe oricine nu le dă lecții că „e din vina lor” și că UE e perfectă alături de NATO. Asta se întâmplă când le spui oamenilor că sunt „ai lui Putin” sau „proști pesediști” atunci când te întreabă ceva de bun-simț: de ce nu pot trăi din munca mea? - de Costi Rogozanu în Libertatea
BNR este destul de îngrijorată de creșterea salariilor peste productivitate. Productivitatea reprezintă valoarea adăugată împărțit la numărul de lucrători activi. Nu reflectă neapărat cât de rapid muncește un om, ci doar cât de multă valoare adăugată aduce fiecare lucrător economiei.
Măririle de salariu au fost necesare → inflația galopantă a tăiat din veniturile reale ale lucrătorilor. Totuși companiile au transferat costurile și măririle de salariu în prețuri ca să-și conserve marja de profit.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale
Noul Ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu explică triumfant cum sporurile se vor limita la 20%. Problema cea mare a Ministrului Muncii este că anumiți bugetari au salarii mai mari ca Președintele țării.
Din declarațiile acesteia reiese obsesia productivității:
”Mi se pare unul dintre cele mai importante câştiguri ale reformei pe care o facem, aceasta de a corela venitul pe care îl ai şi cu performanţa, cu valoarea muncii pe care tu o prestezi. Este foarte important ca cel puţin pe partea de sector bugetar, să nu fie suficient să ai un loc de muncă, să nu fie suficient să intri în sistem ci să fie important să ai rezultate, să fii eficient, pentru a avea venituri mai bune”, a afirmat Bucura Oprescu, precizând că este un principiu la care ţine foarte mult şi care se va regăsi în noua lege.
La prima vedere totul pare decent - cu cât ai rezultate mai bune, cu atât să fii plătit mai bine - doar că în ce mod se vor decide aceste rezultate? Ne uităm la rata productivității, care îi prioritizează pe cei din sectoare cu valoare adăugată ridicată în detrimentul persoanelor precum șoferii de microbuze școlare, îngrijitorii, personalul administrativ, etc.
De asemenea, cum se va măsura productivitatea în sistemul medical? La ce metrici ne uităm? Măsurăm precum fac rețelele de sănătate privată și ne uităm la numărul nou de abonamente vândute? Nu se aplică la stat.
Atunci ce facem? Ne uităm la numărul de internări, deci practic tragem de oameni să vină în spital, să fie acolo?
Dacă nici aceasta nu este varianta, ne uităm la valoarea serviciilor pe care le-au vândut spitalele? Deci, vrem valoarea mai mare, iar pentru a face acest lucru posibil fie creștem valoarea actelor medicale, iar direct punem presiuni pe Casa de Asigurări sau creștem numărul de asigurați.
Cum putem face asta? Oferim asigurare medicală tuturor indiferent de faptul dacă sunt angajați sau nu - trebuie să găsim bani pentru Casa de Asigurări.
Introducem mai mulți oameni pe piața muncii? Avem un deficit prea mic, de doar 60.000, care mai apoi să contribuie la asigurarea de sănătate.
Am scris toate aceste întrebări pentru a vedea dificultatea cuantificării productivității din anumite domenii bugetare. Nu toți bugetarii stau la birouri și semnează hârtii, ci din contră o foarte bună parte se ocupă de funcționarea infrastructurii sanitare și educaționale.
💍 Același Ministru al Muncii și Solidarității Sociale este nașa de cununie al fiului unui fost rector de la Academia Națională de Informație. Apropiată a SRI-ului, căci altfel nu ne putem imagina un Ministru al Muncii.
💭 Același ministru anunță că va schimba situația din azilele groazei, alte promisiuni ce vin de la o persoană cu slabe înțelegeri ale asistenței sociale.
😳 Angajații Curții de Conturi acuză conducerea instituții că refuză în repetate rânduri să înceapă negocierile colective. Începerea negocierilor colective poate fi sesizată de oricare dintre părți și este obligatorie, nu poate să vină angajatorul, mai ales în cadrul unei instituții mari precum este Curtea de Conturi, să refuze.
🔥 ITM recomandă segmentarea muncii, deoarece temperaturile sunt infernale. Nu avem încă, în România, limite de temperatură legale pentru lucru.
Dan Năstase atrage atenția că există mai multe pârghii pe care angajații le pot folosi printre care sunt și sesizarea angajatorului sau discutarea cu reprezentantul salariaților ce are atribuții specifice în domeniul sănătății și securității la locul de muncă.
👩💻 Pe masa CNCD a ajuns un caz în care un angajat a fost intimidat de către angajator prin e-mail. Acesta a fost numit “șantajist”, iar mai apoi angajatul i-a cerut daune morale. A câștigat, deoarece discriminarea nu ține cont de canalul prin care este transmisă.
💥 Se vorbește despre o creștere de taxe, vor ieși și angajații din construcții în stradă. Printre recomandările fiscale făcute de Banca Mondială se numără și eliminarea voucherelor de vacanță. Industria hotelieră a spus să nu.
Mediul de afaceri cere ca orice schimbare a Codului Fiscal să vină din 2024. O altă problemă o reprezintă directiva europeană pe salariul minim, iar aici atât patronatele cât și sindicatele au cerut o formulă predictibilă de calcul a acestuia.
Cum se face în prezent? Se negociază la final de an, fiecare cum poate, balanța se înclină fie la lucrători, fie la patroni, depinde totul de puterea de negociere.
Patronatele germane se anunță interesate să dezbată ideea introducerii unei sieste precum există în țările mediteraneene.
🚬 Se vorbește despre creșterile de taxe, iar persoane din industria tutunului sunt îngrijorate. Ministrul Finanțelor a pus ochii iar pe vicii pentru a le crește taxele. Interesant, nu știu cum altfel aș putea să zic, deoarece, într-adevăr, îmi doresc o populație mai sănătoasă, doar că mereu mă întorc la această investigație - “Prea sărac ca să nu fumez”.
📏 Cine este cel mai mare angajator? Administrația locală și județeană, dar să nu tragem concluzii pe repede-înainte și să gândim că toți sunt primari de stau în birouri și nu fac nimic. Sunt îngrijitori, șoferi, personal necalificat, etc.
📈 O investigație Libertate arată cum președintele ASF și-a crescut leafa cu 32% față de 15%, cât au primit angajații. În același timp, aparent, s-ar fi supărat pe cei care au dat documente procurorilor și a cerut cercetarea disciplinară a acestora.
Trebuie să știm lege
O analiză Panorama ne arată că noua directivă europeană referitoare la transparentizarea salariilor lasă totuși destul de mult loc angajatorilor. Companiile cu peste 250 de angajați (1676 în România, în 2021) vor trebui să raporteze anual salariile.
Cele între 150 - 250 vor face raportările la 3 ani, dar pot pune nu salariile fixe, ci doar intervale.
La noi în Codul Muncii este stipulată confidențialitatea salariului.
A fost promulgată legea prin care părinții cu copii de până la 11 ani pot cere angajatorilor patru zile pe săptămână să lucreze în regim de telemuncă, dar angajatorul nu este obligat să i le ofere angajatului.
🇺🇸 Cu ochii pe americani
Teamsters, sindicatul din spatele șoferilor UPS, îi spun Președintelui Joe Biden să nu intervină în greva/conflictul de muncă ce s-ar putea declanșa între angajați și firma de transport.
Mai mult de 8000 de autori reprezentați de sindicatul autorilor americani au semnat o petiție prin care cer companiilor de AI să-i plătească. Companii precum OpenAI își antrenează roboțeii pe conținutul creat de oameni, iar mai apoi, după ce învață de la noi, reproduce.
Google testează un instrument ce generează articole AI pentru trusturile de presă. Practic, renunță la lucrători, spune-ne nouă despre ce vrei să scrii, iar noi vom genera conținutul.
În Black Mirror, acest serial distopic de pe Netflix, unul dintre episoadele din noul sezon atrage atenția asupra furtului identitar al actorilor. Practic, în loc ca un actor să lucreze un an la un film, îi sunt înregistrate datele biometrice, iar mai apoi producătorii se folosesc de AI pentru a-i “clona”.
Greva actorilor de la Hollywood atrage atenția asupra acestui pericol care, nu-i va afecta doar pe actori. Credem că toți actorii de la Hollywood sunt Brad Pitt cu venituri de milioane, dar cea mai bună parte dintre ei nu câștigă îndeajuns nici pentru asigurarea medicală.
Asigurarea medicală oferită de sindicat SAG AFTRA este valabilă pentru cei ce fac $26,000 pe an, iar 86% dintre membri de sindicat nu se califică.
🌍 Din restul lumii
Bossware, software-urile pe care angajatorii le folosesc ca să urmărească activitatea angajaților, în principal cei în regim de telemuncă, de acasă. Problemele majore, conform companiei ESSET ce produce antiviruși, sunt legate de siguranța datelor personale ale angajaților.
Practic, îi oferi angajatorului permisiunea să-ți urmărească cursorul, iar apoi din greșeală, se ajunge la privit e-mailuri.
Șoferii de UBER Eats (de la noi s-au retras de pe piață) încerc să se sindicalizeze. Un model impresionat de sindicalizate ce-a început de la muncitori - așa cum și trebuie.
În fiecare lună pentru o jumătate de zi liderul grupului îi adună pe toți șoferii cu care se cunoaște și pun de un fotbal, de-o partidă de șah. Astfel construiesc solidaritatea, iar apoi treptat îi aduc pe toți mai aproape de ideea de sindicat.
Lucrătorii de la Acropole, zona turistică din Grecia, au oprit lucrul după ce angajatorul i-a forțat să lucreze în plină caniculă.