🔥 Portavocea55: Greva actorilor de la Hollywood. Sănătatea, încotro?
De ce ai nevoie să știi ca să-ți începi săptămâna?
Actorii de la Hollywood sunt în grevă, dar la fel și scenariștii. Urmează să între în grevă și 350.000 șoferi UPS, cei care livrează colete pentru americani. Dar până acolo să ne uităm la situația din România, la negocierile colective și salarizare.
Negocierile colective
Un studiu realizat recent de o companie de recrutare arată că 45% dintre angajații din sistemul de sănătate privat își doresc salarii mari mari decât ceea ce oferă angajatorii.
O doleanță normală având în vedere că cei mai mari operatori privați din Sănătate au înregistrat profituri record anul trecut. MedLife a realizat 55,685,626 RON, deci vreo 21800 de salarii minime. Regina Maria a continuat un trend de achiziție a mai multor companii din domeniul Sănătății, o tendință generală pentru care Consiliul Concurenței a intervenit în nenumărate rânduri în trecut.
Rezultatele industriei de sănătate private din România a intrat sub atenția anliștilor financiare care privesc un trend de creștere. Clasa de mijloc încă trăiește cu ideea sistemului de sănătate public deficitar, cu listele lungi de așteptare, așa că apelează la privat.
În perioada pandemică, de asemenea, numărul de abonamente medicale a crescut, iar angajatorii oferă acum opțiunea de-a oferi o asigurare de sănătate privată suplimentară.
O analiză a datelor de la INS arată că în ultimii 10 ani, salariile din Sănătate și Asistență Socială au crescut, doar că la privat nu au reușit să țină pasul cu statul. Dacă în 2021, un salariu mediu net de la stat era de aproape 4500 RON, în domeniul privat de-abia de trecea de 3200 RON.
Numărul de angajați în domeniul Sănătății și Asistenței Sociale a crescut treptat, ajungând la aproape 450,000 în 2021 comparativ cu 330,000 în 2012. Dacă în 2011, angajații din domeniul sănătății și asistenței sociale private reprezentau 10% din totalul angajaților din sănătate și asistență privată, astăzi acest procent a crescut la 15%. Clinicile private au apărut peste tot, rețelele de sănătate privată s-au extins, dar în același timp și azilurile de bătrâni.
În 2019, Ministerul Muncii aprobase în total un număr de 352 de aziluri de bătrâni, iar în 2022 am ajuns la peste 750, conform datelor publice de la Minister.
De ce au crescut salariile la stat și nu la privat?
În continuare există discursul care-i privește pe lucrătorii la stat ca pe un grup de privilegiați de care nimeni nu se poate atinge. Este mult mai greu să te atingi de un angajat la stat, nu din cauză că ar avea un scut de protecție în jur pus acolo de clasa politică, ci datorită nivelului înalt de sindicalizate și de negociere colectivă.
Literatura din domeniu, rapoartele Organizației Internaționale a Muncii, dar și Comisia Europeană promovează negocierile colective (un articol pe această temă, în curând 😉) ca metodă de diminuare a inechităților și inegalităților salariale.
Nu este cazul doar la noi, unde într-un sector de sănătate public, puternic-sindicalizat, se câștigă mai bine decât la privat, căci și la americani situația este similară. Diferența majoră este că peste ocean, Ministerul Muncii publică rapoarte pe aceste teme, când la noi, totul este în tăcere.
Totuși, de ce se duc oamenii să muncească la privat?
Aceeași întrebare este valabilă pentru orice sector, nu doar pentru sănătate. În zonele cu o populație scăzută, precum anumite comune sau orașe mici, unde spitalele nu mai există, unicele locuri de angajare sunt cabinetele private, laboratoarele de analiză, cabinetele stomatologice, etc.
(Not so fun) fact: La ITM în 2022, doar 37 de persoane ce lucrează în cabinetele stomatologice erau acoperite de un contract colectiv de muncă.
Ar trebui să ne îngrijoreze?
Primele proteste împotriva creșterii de taxe și impozite ale Guvernului se întâmplă pe data de 26 iulie. Angajații din construcții ies în stradă.
Vă dau un spoiler, foarte mulți sunt pe salariul minim pe economie 😉 dar mai bine așteptați până săptămâna viitoare pentru o analiză.
Ministerul Sănătății a blocat aplicarea Planului Național anti-cancer, iar mai apoi bolnavii de cancer au organizat un protest. Medicina publică? Prioritate oare? Nu.
Există o propunere legislativă prin care produsele alimentare autohtone să beneficieze de această etichetă doar dacă toate Ingredientele ce stau la baza producerii acestora au origini în România.
Excepție de la caz fac mirodeniile.
Compensarea muncii suplimentare prin ore libere plătite nu are cum să afecteze dreptul la concediu de odihnă anual plătit. Practic, dacă lucrezi mult timp de o săptămână, să zicem 8 ore în plus, iar apoi ți se oferă o zi liberă, patronul nu poate să vină să-ți spună că ai mai puțin de o zi de concediu.
O analiză a OECD ne arată că peste 25% dintre locurile de muncă ar putea fi automatize.
O analiză a băncii de investiții Goldman Sachs arată că în zona EUR lucrătorii ce interacționează direct cu clienții sunt în mare risc de-a-și pierde locul de muncă.
Tendința este de-a înlocui oameni cu roboți precum Andreea (sau orice alt nume) ca să ne frustreze pe fiecare dintre noi, iar mai apoi să ajungem să țipăm de nervi la cei din call-centere că am stat 60 mins să vorbim cu un operator.
De asemenea, managerii nu ar trebui să se considere de neatins de către automatizare, căci ei sunt de fapt printre cei mai afectați - 30%. Meșteșugarii, printre cei mai puțin afectați - 4%.
Actorii de la Hollywood intră în grevă
Actorii de la Hollywood reprezentați de sindicatul SAG-AFTRA - aceeași organizație care anual desemnează și premiile SAG - au intrat oficial în grevă.
Conflictul de muncă nu trebuie privit doar din perspectiva serialelor sau filmelor care vor fi amânate sau, eventual, anulate.
Actorii, precum și scenariștii care sunt de câteva luni bune în grevă, cer mai mulți bani de la platformele de streaming, dar și o limitare a AI-ului în meseria de actor.
Cum se poate sparge o astfel de grevă? Destul de greu, căci SAG-AFTRA stă pe un morman de bani. La propriu, căci o simplă analiză a cotizațiilor arată puterea financiară a sindicatului.
Fiecare membru SAG-AFTRA plătește o taxă unică de inițiere în sindicat de $3000. Pe lângă, anual fiecare membru plătește $231.96, iar apoi anual, 1.575% din totalitatea contractelor autorizate de sindicat până în limita a $1.000.000.
Un simplu calcul matematic arată că un actor ce câștigă $100.000/an, varsă către sindicat $1.575 și plus cei $231.96.
Totuși, în sindicat sunt și nume mari care pot negocia (din nou, cu ajutorul sindicatului) sume mari pentru aparițiile din filme. Cillian Murphy ce are rolul principal în mult-așteptatul Oppenheimer, ar fi cerut $5.000.000 (alte surse vorbesc de sume și mai mari).
Cillian Murphy este membru de sindicat, precum sunt și Martin Scorsese, Joaquin Phoenix, Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, iar lista poate continua. Dacă presupunem că fiecare dintre aceștia iau cel puțin $1.000.000 acasă, anual varsă în contul sindicatului peste $15.750 de dolari.
Unde se duc bani?
Către fondul de grevă căci nu toți actorii sunt nume mari ce pot fi recunoscuți pe stradă sau urmăriți de milioane de oameni pe Instagram.
Către premiile anual SAG, poate cele mai prestigioase premii din Hollywood după (sau chiar la același nivel) cu Oscarul.
Către angajații sindicatului care se asigură că actorii au contracte bune, că nu sunt plătiți prost, că au asigurare medicală, etc.
Din afara țării
🇬🇧 Medicii britanici au intrat în grevă joi pentru cinci zile.
🇮🇹 Apar mai multe greve în sectorul aviației în perioada 13-15 iulie în Italia.
Lucrătorii de la Trenitalia au declanșat de asemenea conflictul colectiv de muncă.
Ca să ne întoarcem la Sănătate
Solidaritatea Sanitară a protestat, s-a dus a negociat cu Guvernul, iar apoi decidenții politici le-au oferit o serie de promisiuni. Printre acestea se numără:
Introducerea unei pauze de masă de 30 minute care să fie plătită.
Dreptul ca angajații care nu și-au efectuat concediul de odihnă în 18 luni să nu piardă acest drept. În sănătate concediile sunt mari pentru anumite categorii de personal, căci dacă lucrezi la psihiatrie, ai și vechime de peste 20 de ani, ajungi pe la vreo 40 de zile de concediu anual.
Totuși, aceste promisiuni, repet, doar promisiuni, nu intră în vigoare până la semnarea contractului colectiv de muncă la nivel de sector.
21800 de salarii minime din 2022*