Demnitate pentru pensionari! 💪
Știri, dar de la noi
👩⚕️ Din peste cei 11.000 de medici de familie, peste 4.000 ar putea ieși la pensie în următorii 5 ani. Se dorește creșterea numărului de locuri din facultăți pentru medicina de familie la 800 pe an.
🤣 Partidul autorului general în rezervă, fost prim-ministru, lider al statului major, iar de ceva timp model pe pancartele de pe autostradă arată cu degetul tensiunile din coaliție: vina lui Ciolacu.
Eroul de la Nassiriya - mitul omului care a împânzit orașele cu reclamele “un ostaș în slujba țării“.
📊 Ajutor pentru cei care nu pot să-și plătească datoriile? Există un OUG pentru anularea a 50% din datoriile fiscale pentru cei cu datorii de sub 5.000 lei sau 25% pentru cele mai mari. Amnistie fiscală în timp ce deficitul este la cote înalte.
🪪 Poză cu buletinul pe Whatsapp? Să nu ajungă la altcineva care să o distribuie, iar apoi să te trezești cu credit pe numele tău. Fiica lui Dan Voiculescu e acționară la o astfel de firmă.
🤰 Moft să naști la privat? Unii își fac credite din cauza lipsei de fonduri pentru analize și a lipsei de înțelegere a procedurilor:
Pentru că bugetul alocat de statul român pentru analizele de urmărire a sarcinii este în continuare insuficient, iar infrastructura medicală poate deservi doar un număr limitat de paciente lunar.
😶🌫️ La trafic de persoane, se mai închid ochii, dar la filat jurnaliștii, deloc. În ultimii 10 ani procurorii au deschis șase dosare penale cu jurnaliști. Printre cele mai grave este și cel cu Afacerea Migrantul, de la Rise Project.
🫡 Cum ajungi să raportezi corect neregulile din firmă? Scurt ghid al avertizorului de integritate.
Salariile reale din zona euro 💶
Una dintre problemele mai controversate este ipoteza că inflația se va răci pe măsură ce creșterea salariilor încetinește. Totuși, compensația reală în multe economii nu a crescut la niveluri adecvate, ceea ce sugerează că creșterea salariilor ar putea rămâne o problemă persistentă.
Acest lucru este valabil mai ales în sectorul serviciilor, unde forța de muncă este un factor esențial care limitează expansiunea afacerilor. Chiar dacă cererea de forță de muncă încetinește, șomajul rămâne la un nivel istoric scăzut, ceea ce ar putea continua să alimenteze creșterea salariilor. De ce? Oamenii au altă putere de negociere, sunt puțini în afara locului de muncă care pot să le ia job-ul.
Din afară 🌎
🇬🇷 Ziua de muncă de 6 zile nu este singura problemă a Greciei. Și la noi a fost cald vara asta, dar nu ca la greci. În iulie mai mulți livratori de mâncare au protestat cerând o întrerupere obligatorie a lucrului când temperaturile ajung la 38C dar și o compensare pentru orele pierdute.
Guvernul grec? Niciun răspuns. Ministerul, pentru două zile, a interzis munca afară atunci când temperaturile depășesc 40C, dar fără a se asigura de implementarea acestei politici.
🇩🇪 VW amenință să plece. Șomajul se menține scăzut, dar este în continuă creștere în Germania. Problema este la joburile înalt-calificate.
Problema nu este doar la VW căci și Continental (al treilea exportator german) renunță la business-ul de piese de mașini pentru a se axa doar pe anvelope.
În anumite sectoare, în principal în servicii, economia bubuie, dar în industria prelucrătoare totul încetinește.
Problema este a salarizării - acolo unde se crează job-uri, acestea sunt mai slab-plătite față de cele din industrie care dispar. Industria chimică, pe fondul crizei din Ucraina, se mută către Asia.
🇳🇱 De unde vin cele mai multe probleme la locul de muncă? De la psihic, stres în principal, așa arată un raport din Olanda.
🇧🇩 15 fabrici din Bangladesh și-au suspendat activitatea din cauza protestelor lucrătorilor. Aceștia voiau salarii mai mari și condiții mai bune de trai.
🇮🇱 Luni, 2 septembrie - grevă generală în Israel. A izbucnit din cauza modului în care au fost gestionate cazurile ostaticilor - cei șase care au fost găsiți în tranșee și care au murit.
Războiul a continuat de mai bine de un an.
Ierusalimul și alte municipalități care sprijină guvernul au rămas deschise pentru afaceri.
Tel Aviv s-a închis. Transportul public a continuat în ciuda presiunilor puternice din partea sindicatelor.
Netanyahu a criticat greva, numind-o o rușine, afirmând că slăbiciunea nu va aduce înapoi ostaticii.
😳 Riscuri mari cu schimbările climatice? Companiile de asigurări au depășit pentru al patrulea an consecutiv costuri de $100 miliarde cu plata caselor celor afectați de dezastre. În viitor ar trebui să depășească anual suma cu cel puțin 50%.
Ce înseamnă? Companiile de asigurări pleacă din anumite zone
De la americani
10.000 de lucrători americani din hoteluri (HORECA) au intrat în grevă.
Când Trump era președinte, a folosit puterea administrativă pentru a elimina protecțiile privind orele suplimentare ale muncitorilor, a îngreuna aderarea lucrătorilor la sindicate și a permite industriei serviciilor financiare să pună în pericol pensia oamenilor.
Niciun zâmbet adresat unui lider sindical la Convenția Partidului Republican [Sean O’Brien, Președintele Teamsters a fost prezent] nu poate arăta decât ceva înfricoșător pentru oamenii muncii. - Sharon Block, profesor în relații de muncă la Harvard
Iar mai jos discursul lui Shawn Fein, unul dintre cei mai importanți lideri sindicali (Președintele UAW) la Convenția Democraților. Este normal ca sindicatele să interacționeze cu politicul, trebuie să vorbească cu aceștia și să convingă de însemnătatea mesajului.
Doamne ajută, Bangladesh 🇧🇩
Ce te faci când țara ta este dependentă de exporturile de textile? Dar ce faci și când te lovesc o multitudine de crize climatice, iar mai apoi încerci să modifici legea pentru a bloca 30% din posturi la stat pentru copiii revoluționarilor din 1971?
Bangladesh se confruntă cu o criză imensă a cheltuielilor cu serviciile sociale. Față de restul statelor din regiune care cheltuie aproximativ 3,5% PIB pe servicii medicale, Bangladesh oferă 1,5%.
Nu ar trebui să surprindă pe nimeni că atunci când statul cheltuie puțin pe infrastructura socială, aceasta ajunge să nu acopere nevoile reale ale populației… sau chiar să fie de-o calitate deplorabilă.
Problema Bangladesh-ului nu este regională, căci și în rândul țărilor din regiune (ASEAN), cheltuie cel mai puțin, chiar de două ori mai puțin, pe educație sau sănătate publică. Față de alte țări în curs de dezvoltare (roșu), Bangladesh-ul se află mult în urmă.
Nu înseamnă că în alte țări ce acum se dezvoltă situația este mai bine, ci poate PIB-ul este mai redus, iar cheltuielile cu sănătatea par a fi mai mari din cauza proporționalității.