Tabel economic - înainte de anunțarea măsurilor fiscale [011]
Creștere economică 0%. România importă mai mult decât exportă. Riscăm să rămânem în procedură de deficit excesiv mult și bine.
Bună ziua! Înainte de-a vedea măsurile fiscale pe care coaliția și le asumă, vă amintim că joi, 12 iunie 2025, începând cu ora 11:00 vom protesta la Cotroceni. Lipsa dialogului real, dar și absența unei viziuni bazate pe solidaritate și echitate ne-au împins în stradă.
Situația este dificilă, iar măsurile pe care guvernul și le va asuma în următoarele zile trebuie să aibă în vedere:
Deficitul bugetar. Nu este singura problema, dar într-adevăr astăzi statul colectează mult prea puțin pentru cât trebuie să cheltuie.
Deficitul comercial. România importă mai mult decât exportă, punând presiuni majore pe potențialul de creștere economică.
Stagnarea economică din T1 2025.
Evitarea intrării în recesiune.
Evitarea retrogradării datoriei publice la nivel de junk (adică gunoi).
Menținerea stabilității sociale, deoarece partidele de extremă-dreaptă sunt la un pas distanță de-a lua 50% dacă mâine s-ar organiza alegeri.
Acestea fiind spuse, mai jos sunt o serie de grafice care explică succint probleme cu care se confruntă România:
A trecut mai bine de o lună de când nu avem un guvern funcțional. Marcel Ciolacu și-a dat demisia pe 6 mai 2025, iar speranțele unui nou aparat executiv și al unor măsuri fiscale asumate se îndreaptă către finalul lunii iunie. Mai sunt șase luni pentru a rezolva problema deficitului, o scădere la 7% din PIB - ținta asumat în Planul fiscal bugetar pe termen mediu. Dacă luăm în calcul și vacanța parlamentară, mai puțin…
Comisia Europeană deja își pierde speranța și crede că deficitul, într-un scenariu optimist, va ajunge la nivelul de 8,6% din PIB. Valoarea de 8,6% este mai mare decât ținta deficitului pe anul trecut (atenție, 2024, nu anul curent, 2025) de 7,9%.
Această încetinire a reducerii deficitului riscă să mențină România în procedura de deficit excesiv pentru o perioadă mai lungă decât ne-am fi așteptat. Există șanse să stăm 15 ani în această zonă.
Dincolo de deficit
Nu doar deficitul este singura problemă cu care se confruntă România, ci și creșterea economică care a încetinit… sau stagnat depinde de perspectiva din care privim.
Față de T4 2024, nu există creștere economică. Față de T1 2025 creșterea este de 0,6% mult sub media ultimelor perioade când ajungea să fie și 2,0%.
Și să nu uităm de deficitele gemene
Dincolo de absența creșterii economice, o altă problemă cu care se confruntă România este că importă mai mult decât exportă. În primele patru luni din 2025 a importat cu 25% mai mult față de cât a exportat. Creșterea importurilor vine atât din spațiul UE, dar și din afara acestuia.