🔥 Portavocea113: deficit, noul guvern și dezinformare
Economia la final de an. Reluăm alegerile prezidențiale la anul.
Tabloul economic de ansamblu
Cauza principală a deficitului nu sunt cheltuielile. România are printre cele mai mici niveluri ale veniturilor bugetare din UE (echivalentul a 33,7% din PIB). Față de restul statelor, deficitul bugetar este la un nivel ridicat – 6,6% din PIB față de media UE27 de 3,5%, însă nivelul cheltuielilor este printre cele mai scăzute (40,3% din PIB).
Prognoza Comisiei Europene arată că deficitul se va menține ridicat și în anii viitori. Până la finalul anului 2024 va ajunge la -8%, iar mai apoi se va stabiliza în jurul valorii de -7,9%, mult peste valoarea de 3% impusă de Tratatul de la Maastricht.
Veniturile bugetare sunt similare cu cele ale paradisurilor fiscale (Malta și Irlanda). În 2021, aproape 36,7% din veniturile ce ar fi rezultat din TVA nu erau colectate. Facilitățile fiscale oferite capitalului și lipsa unor măsuri de impozitare progresivă au pus o povară fiscală pe cei cu venituri reduse fără beneficii reale bugetului statului
Când o să avem următoarea lege a salarizării?
Ce ne facem cu tendințele autoritare?
Art. 1 din Legea 367/2022: dialog social - toate formele de negociere, consultare sau schimbul de informaţii între reprezentanţii Guvernului, ai angajatorilor şi ai angajaţilor/lucrătorilor, în probleme de interes comun privind politica economică şi socială;
În 2024 am trimis o Portavoce săptămânal și am suplimentat cu analize unde era nevoie. Analizele s-au dus la membri Cartel ALFA, la alți sindicaliști, la oameni interesați de relații de muncă și au ajuns și prin ministere. Opiniile sindicale, vizualizările de date și interpretările juridice au contribuit benefic la informarea lucrătorilor, dar și în procesul de consultare a partenerilor de dialog social.
Dialogul social rămâne un mecanism puternic prin care lucrătorii își pot face vocea auzită. Astăzi, pe fondul tendințelor autoritare sunt în pericol să pierdem principalul mecanism prin care ne putem face vocea auzită. Unii doresc subminarea acestuia, înlocuirea consultării și informării cu autoritatea pumnului de fier.
Cum stăm cu locuințele?
Azi, la gradul de îndatorare considerat de bănci ca fiind acceptabil (adică rata ta lunară să nu coste mai mult de 45% din venituri), ca să poți lua un credit pentru care plătești lunar 3000 lei, ar trebui să ai venit lunar minim net de 6.666 lei/lună.
Deci nici măcar în Cluj-Napoca, unde venitul mediu este mai înalt decât venitul mediu pe plan național, acest nivel al venitului azi nu te face eligibil pentru un credit de 420.000 lei, adică 84.000 euro, din care, în acest oraș ai putea cumpăra o locuință de circa 30 mp.
Știri din România
Anularea primului tur a dus la anxietăți în rândul partidelor. USR a acuzat de-o subminare a democrației, iar mai apoi i-au scris lui Donald Trump, felicitându-l și cerându-i să-i asculte.
George Simion a făcut un website “Alegeri Libere” prin care strângea semnături (artificial, doar creșteau constant la un interval de timp) pentru răsturnarea deciziei CCR.
România intră complet în Schengen.
Nu vom mai avea un Minister al Energiei și nici al Familiei. Energia se va întoarce la Economiei, iar Familia la Muncii.
PSD - 7 minsitere; PNL - 4; USR - 3; UDMR - 2;
Continuă discuțiile privind candidatul comun la prezidențiale.
Ciprian Dascălu, BCR, anticipează o revenire la creșterea economică de 2,8% în 2025. Scenariul băncii este mai pesimist, de doar 8% în 2024 chiar și sub prognozele Comisiei Europene de 1,4%.
Dobânda va scădea de-abia în al doilea trimestru al anului viitor, iar până la finalul anuluo va ajunge la 5,75% (trei scăderi de -25bpp).
Din Culisele Statului Paralel - emisiunea va fi suspendată timp de 10 minute potrivit unei decizii a CNA.
Avem lista cu noii parlamentari. Surprizele de acest an sunt POT (unde nu chiar toți sunt tineri), SOS-ul și ascensiunea AUR-ului.
101 femei vor intra în noul Parlament al României. La PNL sunt doar 9 femei din totalul de 71 de deputați și senatori.
S-a aprobat Strategia națională pentru resurse mineral neenergetice 2025 - 2035.
În aceeași zi s-a aprobat și Strategia Industrială a României 2024 - 2030. Printre principalele obiective se numără dezvoltarea tehnologiilor avansate și reducerea deficitului comercial.
O creștere cu 10% a companiilor și PFA-urile care au intrat în insolvență în primele 10 luni din 2024.
Peste 2 milioane de euro pentru televiziunile ce-i favorizează pe extremiștii de dreapta.
Firmele cu cel puțin 50 de angajați trebuie să încadreze persoane cu handicap pentru cel puțin 4% din totalul posturilor. Dacă nu o fac, datorează la fondul de handicap (stat) o contribuție lunară egală cu salariul minim (crește de la 3.700 la 4.050) înmulțit cu numărul locurilor de muncă neocupate.
Ce se mai aude în restul lumii?
Ne-am întors în vremurile protecționismului. Din 2018 încoace numărul restricțiilor de import-export au crescut atât pentru servicii, bunuri, dar și investiții. Trump a anunțat tarife de 60% pentru bunurile chinezești, 20% pentru restul lumii. Între Timp și-a rectificat poziția, anunțând taxe adiționale de 10% pentru Mexic, Canada și China.
China a interzis exportul de bunuri ce se folosesc în producția de microcipuri (pe bază de galium - China produce 98% din totalul lumii, germanium, antinomie și metale rare). Prețul acestora pe piața europeană a crescut de două ori.
Greve de avertisment la Volkswagen, Germania. Wolfsburg, orașul mamă al companiei auto a fost luat cu asalt de lucrători care au amenințat că vor amplifica acțiunile. Totul a pornit de la reducerea salariilor cu 10%.
În ruma tentativei de a instaura legea marțială, confederația sindicală coreeană a cerut demisia Președintelui și-a încurajat la grevă generală!
Industria auto chinezească are nevoie de subvenții. Exporturile de mașini din China au stagnat luna trecută, doar că vehiculele electrice au fost cu 29% mai puține.
Statele membre ale UE discută îndatorarea comună (cum a fost cazul pentru PNRR) a peste 500 miliarde EUR pentru a finanța industria de apărare în următorul deceniu.