Duceți-vă la vot. Mai mult nu este de zis. Exprimarea votului democratic, participarea la manifestări pașnice și exprimarea opiniilor într-un mod liber reprezintă fundamente ale democrației fragile care astăzi atârnă de un fir de păr.
Congresul 2024 Cartel ALFA
În perioada 25 - 28 noiembrie, la Băile Olănești a avut loc Congresul Cartel ALFA unde-a fost aleasă conducerea. Pe lângă alegeri, a fost prezentat studiul “Noul Pact Social“ elaborat de Syndex România pe baza cărora s-a discutat intens.
În urma alegerilor, conducerea Cartel ALFA este:
Președinte: Bogdan Hossu.
Vicepreședinte: Liviu Apostoiu.
Vicepreședinte Executiv: Petru Dandea.
Secretar General: Mihai Bărbulescu.
Felicitări și mult succes echipei!
PMI - mai mult optimism la noi, dar nici chiar așa
Indicatorul PMI în industria prelucrătoare a crescut în octombrie 2024 la 46,4 de la 45 față de luna precedentă. În România situația s-a îmbunătățit de asemenea de la 47,3 la 48,1.
Problema este în lipsa unor noi comenzi, dar și a stocurilor existente care împiedică o creștere a producției existente. Dacă ar produce mai mult, s-ar acumula mai mult pe stoc, iar atunci ar trebui să scadă prețurile, ce ar duce la o diminuare a profitului (dacă ar mai fi și vorba de profit).
Diferențele sunt considerabile: Franța și Germania se contractă, dar restul zonei euro au văzut o expansiune timidă, cea mai înceată, de fapt, din ultimele 11 luni.
Problema este că îmbunătățirea, de fapt, reprezintă doar o contracție mai scăzută. Cât timp indicatorul este sub 50, managerii din industrie anticipează o scădere a producție. La 48 nu este așa rău ca la 45, dar tot scădere este.
„Lucrurile cu greu ar fi putut merge mai prost. Sectorul de producție din zona euro se afundă tot mai adânc în recesiune, iar acum sectorul serviciilor începe să întâmpine dificultăți după două luni de creștere marginală. Nu este deloc surprinzător, având în vedere haosul politic din cele mai mari economii ale zonei euro în ultima vreme – guvernul Franței este într-o situație fragilă, iar Germania se îndreaptă spre alegeri anticipate. Dacă mai adăugăm și alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA, nu este de mirare că economia se confruntă cu provocări. Companiile pur și simplu navighează orbește.” - Economist Șef la Banca Comercială Hamburg
Schimbări legislative
Pe 27 noiembrie a fost semnată hotărârea de guvern pentru extinderea CCM-ului din Sectorul Bancar (singurul din privat de până acum) la întreg sectorul de negociere colectivă.
Noua lege a salariului minim (283/2024) poate conduce la o situație nefavorabilă salariaților. Anterior schimbării, Codul Muncii prevedea că angajatorul are obligația de-a garanta în plată salariul minim salariatului care se află la locul de muncă dar nu poate desfășura activitatea din motive neimputabile acestuia. Neimputabile acestuia? Se referă în principal la problemele tehnice sau lipsa materialelor.
Nu înseamnă că în practică vom vedea o neacordare a salariilor, dar portița pe care Senatul a deschis-o poate fi abuzată în viitor: dacă în trecut scria, iar acum nu mai scrie, ce ne facem?
Salariul minim va crește la 4.050 lei, doar că… acei 300 de lei neimpozabili urmează să expire la finalul anului. În lipsa acestora creșterea ar fi mult mai mică ce ar duce la o diminuare a salariului real (ia în considerare inflația).
Un nou regulament UE privind produsele făcute sub regimuri de muncă forțată! Regulamentul oferă pârghii de acțiune atunci când există suspiciuni privind proveniența produsului. Impactul este limitat, deoarece regulamentul nu acoperă și migranții care lucrează în condiții dificile.
Regulamentele se aplică în mod direct și nu trebuie transpuse în legislație precum directivele europene.
UDMR a depus la Senat o propunere legislativă (B605/2024) pentru eliminarea supraimpozitării muncii part-time. Munca part-time atunci când nu este remunerată cel puțin cu salariul minim de 8 ore (3.700 lei) trebuie să fie taxată ca și cum ar fi un full-time. Mai simplu: muncești 4 ore de 2.350 lei brut, dar plătești taxe și impozite precum ai câștiga 3.700.
De ce? În principal se leagă de pensie ca să asigure că și dacă lurezi toată viața 4 ore din varii motive vei putea avea o pensie mare. Perioada de cotizare nu ține cont de part-time sau full-time.
Problema este la Sănătate - CASS și impozitul pe venit.
Raționamentul de atunci era să scoată oamenii care erau încadrați greșit pe un contract part-time.
România
Deficitul României a atins 6,9% din PIB în perioada ianuarie - octombrie 2024. Prețul obligațiunilor a continuat să crească, dar apoi s-a stabilizat în jurul valorii de 7,2%. Pentru comparație, dobânda de referință a BNR este 6,5%.
Pe fondul incertitudinilor politice provocate de Primul Tur, prețul obligațiunilor a crescut accelerat.
Comisia Europeană a aprobat extensia planului de consolidare fiscală pe 7 ani. Dacă ne amintim am livrat în urmă cu aproximativ o lună, un plan fiscal-bugetar pe termen mediu lipsit de reforme clare.
Până la 1 aprilie 2025 trebuie să livrăm un plan de reformă fiscală Comisiei.
Vicepreședintele ANCOM cere suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României până la finalizarea anchetei. Fiind prins cu musca pe căciula, depășit de situație, singura soluție pe care instituția o găsește este aceea de-a interzice. Interzicerea va duce la o amplificare și mai mare a mesajului candidaților extremiști care vor vedea măsura ca fiind de “reducere la tăcere”.
O discuție referitoare la algoritmii platformelor de social media este necesară, dar ce-a păzit în front ANCOM până acum? Nu e prima dată când boții distribuie masiv mesaje fără a le eticheta cum trebuie. Un grup de 4.500 de boți s-au folosit pe Twitter/X pentru a posta mesaje pro-Andrew Tate în timpul procesului acestuia. A investigat cineva, ceva?
Partidul Oamenilor Tineri - singurul partid care-l susține pe Georgescu, dar al căruia nume te induce în eroare. Susținem politici de tineret? Din contră, e doar un nume să dea bine, în rest e o replică fidelă a lui Georgescu.
În Brașov, România, fabrica Selezione producea încălțăminte de lux pentru branduri italiene precum Gucci, Christian Dior și Tod’s. În ianuarie 2023, din cauza scăderii comenzilor, fabrica a concediat 77 din cele 152 de angajate, iar în decembrie 2023 și-a închis complet activitatea, lăsând muncitoarele fără locuri de muncă și fără protecție socială.
Produsele sunt etichetate “Made in Italy”, majoritatea procesului de producție are loc în străinătate, permițând companiilor să reducă costurile și să maximizeze profiturile, adesea în detrimentul drepturilor și condițiilor de muncă ale angajaților.
Din afară
Exploatarea migranților prin recrutări înșelătoare pe platforme sociale. În Rusia, femei africane au fost recrutate pentru locuri de muncă și studii în domeniul ospitalității. În realitate, acestea au fost forțate să lucreze într-o fabrică de armament, asamblând drone pentru războiul din Ucraina, în condiții dure: ore de muncă excesive, practici nesigure, salarii mici și comunicare restricționată.
Nu doar în Rusia, ci și în Australia, unde migranți indonezieni au fost înșelați prin reclame pe Facebook care promiteau locuri de muncă la cules de struguri. În schimb, aceștia au fost obligați să renoveze ferme în condiții abuzive, fără salarii, cu locuințe improprii și acces limitat la apă.
De asemenea, muncitori filipinezi au fost victimele unor anunțuri false pe Facebook pentru locuri de muncă inexistente în ferme din Coreea de Sud. Aceștia au fost taxați cu sume mari pentru recrutare, fără ca joburile promise să se materializeze.
500 de mineri au ocupat o mină de cărbune din Turcia pentru a se opune privatizării. Problema? Frica privatizării care va crește producția, dar care va duce la o sacrificare directă a sănătății și siguranței lucrătorilor.
Trenul bitranic - mirajul privatizării care-a adus prețuri mai ridicate și o calitate mai scăzută. Deja 40% din companiile feroviare britanice sunt preluate de stat după ce au eșuat. Doar guvernul conservator a preluat patru în fosta guvernare.
Se pregătește o renaționalizare serioasă care va reprezenta un transfer rapid al infrastructurii. Efectul va fi de-a reduce cheltuieli de aproximativ 120 milioane de lire care erau date companiilor private pentru a administra transportul feroviar.