🔥 Portavocea110: Salariul minim, creștere economică mai timidă și... proteste
Multe date, multe... dar importante.
Creștere economică mai lentă 😱
În România creșterea economică a fost de 0,0% t/t și 1,1% a/a, comparativ cu prognoza BCR Erste de 0,5% t/t și 2,0% a/a și consensul Bloomberg de 0,6% t/t și 1,6% a/a.
După nouă luni, economia a crescut cu doar 0,9% a/a. Datele preliminare sugerează o încetinire a consumului și un impact negativ mai redus al exporturilor nete față de trimestrul anterior.
Agricultura rămâne un factor profund negativ asupra creșterii economice.
Producția agricolă a avut randamente la floarea-soarelui, porumb și cartofi mai mici cu peste 40% față de media ultimilor cinci ani, din cauza secetei și temperaturilor ridicate.
Noile salarii minime 🔥
Atenție: salariul minim încă nu a crescut la 4.050 lei.
Din data de 14 noiembrie 2024, avem în Monitorul Oficial Legea 283 privind modificarea și completarea unor acte normative, pentru stabilirea salariilor minime adecvate. Pe scurt:
Valoarea de referință este 47 - 52% din câștigul salarial mediu. Nu este obligatoriu să fie în acest interval, deoarece salariile se negociază în continuare în cadrul Consiliului Național Tripartit (confederații sindicale, confederații patronale și guvern).
Valoarea se actualizează periodic o dată pe an și se aplică de la 1 ianuarie. În 2023 s-a actualizat de 2 ori (3.000 lei la 1 ianuarie și 3.300 lei la 1 octombrie).
Se introduce o definiție mai amplă a raportului de muncă. Se introduce definiția de lucrător (salariatul este lucrător, dar nu toți lucrătorii sunt încadrați cu CIM).
Mai multe în următoarele săptămâni…
Producția industrială 📉
Au ieșit datele referitoare la producția industrială: în continuare ne aflăm sub 100, deci în contracție. Față de luna trecută la nivelul general al industriei producția a scăzut cu 0,1%. Comparativ cu anul trecut scăderea este de 3,6%.
Problemele majore nu sunt la nivelul general, ci în metalurgie unde scăderea a fost de 16,1% în septembrie 2024 față de aceeași lună a anului trecut. Situația s-a mai îmbunătățit cu 4,7% față de luna trecută, dar în continuare se află într-o profundă contracție. În prezent niciun furnal de la Combinatul Siderurgic Galați (Liberty) nu funcționează.
Promisiunile de repornire există din iulie 2024 dar până în prezent nu s-a materializat nimic.
Cei 5.000 de angajați nu au primit încă bonurile de masă pe care le primeau la începutul anului. Premierul, fizic prezent în Galați, și-a reafirmat sprijinul față de combinat, doar că promisiuni au tot fost… iar rezultate mai puțin.
România 🇷🇴
Continuă negocierile între sinidcate și Metrorex. Sindicaliștii declară că a existat un oarecare progres până în prezent.
La Fabrica de Arme de la Cugir a avut loc un protest joi, 14 noiembrie, înainte de-a ajunge Ministrul Economiei. Salarii mici, lipsa comenzilor…
Protestele de la fabricile de armament din țară au tot avut loc acest an, iar spre finalul lunii ianuarie, la Făgăraș a avut loc un protest spontan.
Situația de la Făgăraș este îngrijorătoare, conducerea continuă să nu bugeteze corect numărul de salariați pentru fondul de salarii. În perioada 25 - 29 noiembrie vor avea loc proteste.
Mai multe proteste în rândul angajaților Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DVSVA).
La mulți ani SNPPC - 20 ani de luptă sindicală.
Sindicaliștii din energie cer guvernului demararea demersurilor pentru asigurarea securității energetice a țării. În ultimele săptămânii România a importat 30% din necesarul de energie electrică.
Pe 14 noiembrie a avut loc Al VII-lea Congres al Federației Solidaritatea Sanitară din România.
Patru companii din Sibiu (confecții - pielărie) anunță concedieri colective. Situația este similară cu cea a anului trecut, doar că pentru 2025 crearea de noi locuri de muncă va rămâne timidă.
Câștigul salarial mediu 💸
În septembrie 2024, câștigul salarial mediu net cu 14% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Câștigul salarial mediu a crescut în majoritatea activităților economice față de august, datorită acordării unor prime ocazionale, beneficii în natură, ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri. Creșterile salariale au fost susținute de realizările de producție și de încasările mai mari pe baza contractelor.
În Horeca creșterile salariale au fost substanțiale +27% în septembrie 2024 față de aceeași lună a anului trecut.
Din comunicările Cartel ALFA
🤷 Pe 11 noiembrie HG-ul care creștea salariul minim la 4.050 lei era pe ordinea de zi a CES-ului. Pe 12 noiembrie când are loc Plenul, nu a mai fost.
„Decizia de creştere a salariului minim a fost convenită împreună cu partenerii sociali în cadrul Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social din data de 16 octombrie 2024, iar proiectul de HG a fost pus în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale pe 21 octombrie 2024. Tergiversarea publicării Hotărârii de Guvern şi scoaterea acesteia de pe circuitul de avizare indică intenţia ascunsă a Guvernului de a îngheţa salariul minim garantat în plată. Este un semnal clar că se desfăşoară negocieri ascunse cu instituţii precum Banca Mondială, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional”
Externe 🌎
Fondurile de coeziune au fost implementate pentru a egala nivelul de joc între Vest și Est. Statele ale căror venituri naționale brute (VNB/GNI) sunt sub media EU de 90% pot beneficia de aceste fonduri.
UE se pregătește să relaxeze regulile în cheltuirea fondurilor pentru a permite dezvoltarea industriilor de armament și apărare. Recent erau posibile doar investițiile în drone.
Pe 12 noiembrie, sindicatul IG Metall și asociația patronală Gesamtmetall au convenit asupra unor creșteri salariale pentru aproape 4 milioane de angajați din industria metalurgică și electrică, care include sectoarele auto și de mașini.
Va exista o plată de 600 EUR în februarie 2025, urmată de creșteri salariale de 2,0% în aprilie 2025 și de 3,1% în aprilie 2026.
Acordul acoperă perioada de 25 de luni până în octombrie 2026. Pe o bază de 12 luni mai semnificativă din punct de vedere economic, creșterea salarială medie, excluzând plata unică se ridică la 2,5%.
Pe lângă tarifele vamale de 20% și 60% pe China, Trump dorește să taxeze cu 100% importurile auto din Mexic.Vecinii din sud exportă aproximativ vechicule în valoare $90 miliarde către americani, aproximativ 5% din PIB-ul țării.
Tarifele promise de Trump de 20% ne-ar afecta considerabil industria europeană.
Aproape 20% din totalul de exporturi ale UE se duc peste ocean către Statele Unite.
Aproape 20% din exporturile de mașini europene se duc către SUA.
💥 Ce mă bucur să văd România colorată cu mov pe această hartă. Alături de un grup mai mare de ONG-uri (felicitări ALEG), am pus în mișcare rotițele pentru a ratifica C190 privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii (2 aprilie 2024).
Bine punctat!