🔥 Portavocea109: TRUMP.
Trump a câștigat atât votul Colegiului Electoral, dar și cel popular. Un viitor incert al sindicaliștilor.
Trump la Casa Albă - din nou
Am împărțit ecranul laptop-ului în două: control + shift + stânga/dreapta. Pe partea stângă New York Times îmi arată o hartă roșie în care două state noi s-au dus către republicani: Pennsylvania și Georgia. E nevoie de 270 de voturi pentru a câștiga, iar în momentul în care scriu Trump are 267 și Harris doar 224. E destul de clar? Senatul l-au luat Republicanii.
Pentru sindicaliști președinția lui Trump o să aducă și mai multe dificultăți chiar dacă el a tot încercat să se îmbrace în omul apropiat clasei muncitoare. Când Biden i-a numit pe susținătorii lui Trump “gunoi”, la scurt timp miliardarul de pe Wall Street s-a îmbrăcat în gunoier. Anul trecut când greva auto era în plină desfășurare s-a dus și Trump la fața locului.
Dincolo de aparențe Trump l-a felicitat recent pe Elon Musk (viitor membru al cabinetului, responsabil cu eficientizarea cheltuielilor bugetare) că a concediat lucrătorii care erau în grevă. În timpul mandatului Trump, autoritatea care se ocupă de relațiile de muncă (NLRB) a fost conservatoare, pro-business.
Prezența lui Musk în cabinetul lui Trump se cristalizează pe zi ce trece, iar opiniile acestuia față de lucrători sunt clare: ori asculți de șef, ori pleci. Anul trecut a considerat că sindicatele creează o dinamică feudală de tipul “lorzi și țărani”. A uitat să menționeze că sindicatele promovează atât condiții de muncă mai adecvate, dar și un mediu de afaceri mai productiv. În continuare greva de la fabrica din Suedia continuă, iar Musk refuză să discute cu angajații.
Pentru sindicaliștii de peste tot din lume următorii ani vor fi cruciali. De ce?
Trump a promis tarife vamale către restul lumii pentru a putea crește capacitatea industrială autohtonă. Problema e că a uitat cât de conectat este comerțul și producția industrială. Litiu din Chile, cupru din Australia și nichel din Indonezia pentru panouri fotovoltaice din SUA.
De ce este important? Ar putea duce la o creștere a prețurilor, dar și la o scădere a producției industriale. Tarifele sunt momentan doar la nivel de discuție, dar dacă vor fi implementate va fi mai scump să imporți din China.
Dar nu poate produce SUA tot? Nu. Să ne uităm la polisiliconi folosiți în panourile fotovoltaice. Dacă în 2008 producția era dominată de SUA, iar mai apoi venea și Germania, în 2024, Vestul nici nu se mai vede. China a investit masiv, a susținut cu bani publici această industrie, a investit în cercetare și dezvoltare, dar are și resursele naturale necesare.
Tarifele vamale vor lovi în lucrătorii economiei globale, nu doar în cei americani. Produsele industriale românești (un simplu exemplu) vor deveni mai scumpe pentru americani care nu le vor mai cumpăra, iar apoi noi va trebui să ne reorientăm. Către cine? În Asia ne este greu să ajungem, e mult mai ușor să vândă China și Vietnam acolo, iar în Europa deja este saturată.
La scurt timp după confirmarea votului, companiile auto și cele de oțel europene s-au îndreptat către Trump pentru a-l convinge să nu impună tarife vamale.
De ce este relevant? În martie 2018, Trump a introdus tarife vamale pentru oțelul european (25%). Dacă în 2018 UE a exportat 3.080 kilotone către SUA, în 2019 a scăzut la 2.332, iar în 2020 direct la 1.533. Între 2018 - 2023 se observă o scădere de -1.136 kilotone de oțel exportat către SUA.
Viitorul Curții Supreme. Biden n-a dat niciun nou judecător al Curții Supreme, iar Trump a numit 3 judecători în timpul primului mandat. Balansul de putere este clar: 6 - 3 pentru o majoritate conservatoare.
Curtea Supremă este cea mai înaltă instanță dintr-o țară. Ea ia deciziile finale în cazuri juridice importante, în special în cele care afectează pe toată lumea. În Statele Unite, decide dacă legile respectă Constituția și are puterea de a anula deciziile instanțelor inferioare. Odată ce Curtea Supremă ia o hotărâre, nicio altă instanță nu o poate schimba.
În trecutul recent Curtea Supremă a decis împotriva avortului.
Viitorul taxării. Trump a promis venituri mai mari, doar că nu pentru oamenii de rând ci pentru cei mai bogați. Ne întoarcem la trickle-down economics, scădem din taxarea celor. bogați ca aceștia să investească, doar că niciodată nu o fac.
Cui îi mai pasă de bani? SUA a înregistrat o creștere economică formidabilă în ultimii ani și industria pare că se dezvoltă de pe urma programelor naționale de finanțare. Salariile au crescut, grevele au adus creșteri acolo unde era nevoie, dar cumva oamenii au picat în plasa lui Trump. Analiza de mai sus pe taxare arată foarte clar cum, da, toată lumea va beneficia de tăieri de taxe, dar dacă luăm în calcul și tarifele vamale, dar și beneficiile bănești pentru tranziția verde, cei mai săraci vor pierde categoric.
România
Portocol de colaborare între Ministerul Cercetării și Ministerul Economiei pentru a dezvolta drone românești.
Mihai Ciolacu, nepotul lui Ciolacu, și firma vândută către cehi. După ce-a câștigat două proiecte pe PNRR fără a avea de-a face ceva cu domeniul energiei, și-a achiziționat trei apartamente de lux în București, mult sub prețul pieței, prin legăturile strânse cu corupția buzoiană și nu numai.
Discsriminări salariale persistente la Arhivele Statului sub conducerea MAI. Angajații din spatele dosarelor au făcut grevă de avertisment.
„Vreau să subliniez că noi, cei din privat, nu avem forță de muncă, pentru că nu am auzit ca statul să aibă această lipsă a forței de muncă. - Feliciu Paraschiv, vicepreșdintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România
Statul se confruntă cu un deficit de muncă serios, așa cum arată orice analiză a serviciilor publice. În Sănătate? Cel puțin 50.000. La IGI? Dumnezeu știe. În școli? Nici să nu ne mai gândim.
Poate propune angajatorul sindicatului să renunțe la negocieri colective?
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă a obținut definitiv reprezentativitatea în sectorul de activitate 36 – Cultură.
Medicii veterinari din Mehedinți au protestat împotriva discriminărilor salariale existente.
Privatizarea administrației publice a intrat pe linie dreaptă
Mai exact, se transferă de la consiliul local/județean (care aproba, la propunerea primarului/preşedintelui de consiliu județean), la primar/preşedinte de consiliu local atributul de a ȋnființa și organiza aparatul de specialitate al primarului/presedintelui de consiliu județean și aprobă statul de funcții și regulamentul de organizare și funcționare ale acestuia. - comunicarea FNSA
Indicatorul de sentiment economic
Indicatorul Sentimentului Economic (ESI) măsoară cum se simt oamenii în legătură cu economia. Este ca un „barometru al stării de spirit” pentru economie, bazat pe sondaje realizate în rândul companiilor și consumatorilor din UE.
În oct. 2024 România a înregistrat o creștere a încrederii în economie la 105,9.
În Germania situația s-a îmbunătățit față de luna trecută (+1,2), dar și față de oct. 2023 (+0,2).
În Europa, situația este mai pesimistă față de luna trecută (-0,7), dar mai optimistă față de oct. 2023 (+2,0).
Din restul lumii
Coaliția de guvernare germană s-a rupt. Scholz voia să cheltuie mai mult, Ministrul de Finanțe nu dorea să-l lase. Trump a luat puterea, iar situația din Ucraina a devenit incertă. Scholz a zis din nou că trebuie să cheltuim mai mulți, Ministrul l-a zgornit, așa că Scholz l-a dat afară.
600 de oameni se ocupă de infrastructura digitală NYTimes. Câte redcații din România au mai mult de 5 oameni la IT? Cei 600 de tehnicieni au intrat în grevă recent pentru a cere pe lângă creșteri salariel mai adecvate, și o politică mai relaxată privind lucrul de acasă.
Grevă Boeing a costat compania $2,7 miliarde până-n prezent. Lucrătorii se vor întoarce la lucru după ce-au acceptat o creștere salarială etapizată de 38%. 59% dintre lucrători au decis să accepte oferte, încetând astfel greva. Boeing a anunțat că o să concedieze aproximativ 17.000 lucrători într-o încercare de-a crește productivitatea.
Cel puțin 40% materiale locale, altfel nu vindeți telefoane. Indonezia a interzis vânzarea noilor telefoane Google Pixel și Apple Iphone din cauză că nu ar îndeplini condițiile impuse. Nu este pentru prima dată când Indonezia impune astfel de condiții, mai ales că în agricultură, dar și în industria, orice investiție străină trebuie să se folosească și de ce există local.
ArcelorMittal a cerut măsuri comerciale mai dure pentru a opri fluxul de oțel ieftin care vine din China.
Nu doar companiile europene suferă de pe urma autovehiculelor chinezești, dar și Nissan care-a anunțat concedierea a 9.000 de angajați.
Michelin, producătorul de anvelope și de ghiduri de călătorie, urmează să închidă două fabrici din Franța din cauza tensiunilor din industrie.
Vești bune din Indonezia: În mai lucrătorii au protestat pentru a cere revocarea unei legi de tipul ordonanțelor trenuleț de la noi care făceau mai ușoară angajarea pe piața muncii. Practic, Codul Muncii se diminua, iar angajatorii primeau mai multă putere.
Recent, Curtea Constituțională, instanța supremă, a decis să restrângă aplicarea acestei legi controversate.
Bine spus