„Toată lumea este conștientă de necesitatea unor măsuri suplimentare, deoarece execuția bugetară nu arată atât de bine pentru a ne duce la un deficit bugetar de 7%” - Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei
România se află într-un moment de cumpănă, deficitul ESA a atins pragul de 9,3% din PIB - cea mai mare valoare din UE în anul 2024. Prognoza anterioară a Ministerului Finanțelor era de 7,9%.
Suntem la finalul lunii aprilie și deja măsurile necesare pentru a corecta deficitul întârzie. Orice fel de măsură, indiferent dacă înseamnă creșteri de taxe, tăieri de cheltuieli (inclusiv cu personalul) sunt controversate, așa că se așterne o liniște deplină.
Este îngrijorător că deficitul nu dă semne de încetinire. Liderii din Ministerul Finanțelor au lăsat de înțeles că se vor face ajustări. Când? Sigur după alegeri. Nu-și asumă nimeni acum o schimbare care i-ar putea costa grav.
„Participarea României la aceste reuniuni reprezintă o oportunitate importantă de a reafirma angajamentul nostru pentru stabilitatea bugetară și reducerea deficitului, atragerea de investiții și consolidarea relațiilor de cooperare cu instituțiile financiare internaționale. Investițiile trebuie să rămână principalul motor al economiei, iar pentru păstrarea acestora trebuie să oferim credibilitate și predictibilitate investitorilor. Totodată, aceste obiective trebuie întărite printr-o asumare comună la nivelul întregului Guvern, fiecare minister având responsabilitatea de a respecta limitele bugetare și de a adopta măsuri concrete pentru reducerea cheltuielilor” - Tanczos Barna, Ministrul Finanțelor
Ce înseamnă mai precis? Guvernul trebuie să taie de undeva: ori va crește taxele, ori va tăia de acolo de unde alocă deja puțin.
Mai multe în analiza publicată mai jos 👇
Ilie Bolojan
O listă cu evenimentele publice din ultima perioadă în care mediul de afaceri a fost prezent fără o participare din partea sindicatelor (sau a reprezentanților lucrătorilor):
15 februarie - Întâlnirea Președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia și ai Fundației Romanian Business Leaders
12 martie - Primirea de către Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a unor reprezentanți ai Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) și ai Asociației Române a Băncilor (ARB)
17 martie - Primirea de către Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a conducerii companiei OMV Petrom
31 martie - România și OCDE, conferință organizată de Președinție cu sprijinul Consiliului Investitorilor Străini, AmCham, Concordia, Romanian Business Leaders.
În cadrul OCDE există și TUAC - Trade Union Advisory Committee (Comitetul consultativ sindical). TUAC reprezintă peste 50 de milioane lucrători și-a luat ființă în 1948.
3 aprilie - Primirea de către Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a reprezentanților Camerei de Comerț Americane în România (AmCham România)
9 aprilie - Găzduirea, de către Administrația Prezidențială, a întâlnirii organizate de Consiliul Investitorilor Străini: „FIC CEOs: România pe harta investițiilor”
A existat și o excepție pe 2 aprilie când Președintele interimar s-a văzut cu reprezentanți ai societății civile (nu cu sindicate) pentru a întări dialogul între stat și ONG-uri.
Excepția de la regulă nu justifică lipsa de dialog cu reprezentanții lucrătorilor fie că sunt din mediul privat sau din aparatul bugetar. Lipsa de dialog arată și o înclinație mai serioasă către mediul de afaceri care se va amplifica în următoare perioadă pe fondul unor date economice incerte (creșterea economică sub așteptări - 0,8% față de 0,9%, dar și inflația care se menține aproape de 5,0% în martie 2025).
Problema deficitelor gemene (guvernamental și comercial) crează un cadru instabil, iar România se află în situația de risc de a nu atinge țintele propuse pentru anul 2025. Ritmul încet cu care planul de reforme este anunțat (cel mai probabil după alegeri) scade din timpul disponibil pentru a le implementa și a crește colectarea la buget.
Nevoia de a crea un dialog cu mediul de afaceri este necesară în ordinea economică actuală în care viitorul țări poate depinde exclusiv de-o decizie a unei agenții de rating. Nevoia aceasta trebuie să fie suplinită și de-un dialog cu lucrătorii prin reprezentanții acestora care sunt la fel de importanți ca antreprenorii care deschid fabrici sau puncte de lucru în România.
Știri din România
SJU Slatina a organizat de mai multe ori concurs pentru a recruta medici cardiologi - din patru posturi scoase, doar unul a fost ocupat. A început inițierea unui Program de Pregătire pentru Rezidențiat pentru specializarea cardiologie.
Lipsa de personal este o problemă acută în Slatina unde linia de gardă pe cardiologie este asigurată și cu medici interniști și cu cei atrași din sursă externă.
CJ Olt oferă și stimulente financiare pentru gărzile de la Spitalul Slatina - 2 salarii minime brute pe țară lunar, dar și TESA.
Control de urgență la Spitalul Sf. Spiridon Iași după ce doi tineri medici rezidenți au murit neașteptat - la două săptămâna distanță unul de celălalt.
Rezidențiatul pe post ar trebui să devină majoritar - afirmă Alexandru Rafila.
Joaca de-a adevărul a luat sfârșit: ANPC a retras ordinul care obliga comercianții să afișeze adaosurile la produse din cauză că ar fi afectat investițiile (cum?) și că ar fi avut efecte negative asupra consumatorilor (care sunt acelea?).
CCR dă unde liberă foștilor ofițeri de informații de-a intra în magistratură cu excepția celor care au făcut parte din Securitate.
Proteste în fața DNA a celor care au fost păgubiți de Nordis. Legea care promitea să facă dreptate pentru viitorii proprietari s-a discutat luni la Senat, dar față de varianta inițială este mult mai subțiată.
Știri din restul lumii
Diplomații și experții europeni plecați peste ocean la întâlnirile FMI și ale Băncii Mondiale să călăotrească cu telefoane vechi, din acelea cu butoane. Frica de spionaj este mare.
Guvernul britanic a preluat de urgență controlul companiei private de oțel British Steel pe 12 aprilie. Compania este deținută de-un conglomerat chinez Jingye Group care viza oprirea celor două furnale de la Scunthorpe.
Palestinienii din orașul Gaza refuză să plece chiar dacă israeliții îi tot amenință. În perioada 18 martie - 9 aprilie, Israelul a bombardat de 224 ori clădiri rezidențiale sau corturi pentru cei care au trebuit să plece din propria casă.
600.000 de sârbi cer ONU să investigheze folosirea unui tun acustic la protestele din Belgrad.
MBappe dă în judecată PSG pentru neplata drepturilor salariale de 55 milioane de EUR.
Palestinienii mor de foame. Ultimele atacuri din partea Israelului au lovit în bucătării comunale, în mici brutării.
Palestinienii din orașul Gaza refuză să plece chiar dacă israelieni îi tot amenință. În perioada 18 martie - 9 aprilie, Isrealul a bombardat de 224 ori clădiri rezidențiale sau corturi pentru cei care au trebuit să plece din propria casă.
Concedieri în Georgia în rândul funcționarilor publici care au susținut manifestările pro-UE.
Plată pentru un job? Lucrătorii nepalezi care ajung în România plătesc în medie 4.000 - 5.000 euro pentru un loc de muncă. Aparent nu doar în Europa practica este răspândită, cât și în Malaezia sau Myanmar unde plătesc la jumătate, aproape 2.000 EUR. Cum s-a ajuns aici?
Industria pentru recrutarea forței de muncă depinde de un sentiment de disperare. Când nu ai job-uri în țara ta, trebuie să pleci pentru a-ți asigura un trai decent. Aproape 40% din totalul economiei este în zona informală, iar din totalul femeilor care sunt active pe piața muncii, 90,5% sunt în zona informală, adică la negru.
Firmele intermediare din Olanda care ajung să angajeze lucrătorii migranți au fost găsite vinovate pentru neplata corespunzătoare lucrătorilor. În perioada 2016 - 2023, un migrant a tot schimbat firme și nu a fost plătit cât trebuie, pierzând aproape 9.000 EUR. Drepturile salariale din perioada de concediu erau “uitate”, la fel și bonusurile care se acordau celorlalți lucrători.
În Azerbaidjan, patru lideri sindicali au fost arestați pe motive politice. Regimul autoritar vizează sindicatul Labor Desk, activ în sprijinirea lucrătorilor din economia gig, precum livratori și șoferi de ride-sharing. Confederația cere solidaritate internațională.
