Șomajul 💥
📈 Rata șomajului în luna septembrie s-a menținut la valoarea celei din august 2024 - 5,5%. În rândul bărbaților a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei.
💥 Diferența ratei de șomaj dintre bărbați și femei a înregistat și-o diferență de +1,6 în decembrie 2023. Diferența este cauzată, în principal, de către caracterul sezonier al lucrărilor (construcțiile) care sunt predominant dominate de bărbați.
❗️ Atenție! Rata șomajului nu include lucrătorii care nu lucrează, dar nici nu caută loc de muncă. Aceia sunt lucrătorii inactivi!
Mai multe puteți găsi și pe Instagram 💥!
Prioritățile asumate de Ursula Von Der Leyen privind lucrătorii în noul mandate 🇪🇺
Un plan privind locurile de muncă de calitate, elaborat împreună cu partenerii sociali, pentru a sprijini salariile echitabile, condițiile de muncă decente, formarea profesională și tranzițiile echitabile către alte locuri de muncă pentru lucrători și persoanele independente, în special prin creșterea acoperirii negocierilor colective;
Un nou Pact pentru Dialogul Social European la începutul anului 2025;
Un nou Acord pentru Industrie Curată (Clean Industry) pentru industrii competitive și locuri de muncă de calitate, în primele 100 de zile ale mandatului;
O Lege pentru Accelerarea Decarbonizării Industriale pentru a sprijini industriile și companiile în timpul tranziției;
O revizuire a Directivei privind Achizițiile Publice, pentru a permite preferința pentru produse europene în achizițiile publice pentru anumite sectoare strategice.
Din România 🇷🇴
Protest ANVSVA 🚑
Ieri, 31 octombrie 2024, medicii veterinari ai ANVSVA au anunțat public că vor demara acțiuni de protest: grevă japoneză, anunțarea conflictelor la nivelul comisiilor de dialog social, oprirea muncii timp de două ore, pichetarea la nivel local și… miting la sediul guvernului în data de 20.11.2024.
De ce protestează medicii veterinari? Din cauza lipsei dialogului social și al inechităților salariale. Diferența salarială dintre ANVSVA și al oricărei alte instituții subordonate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale este în medie de 1.000 lei net.
Altele ✊
După bătălia de la Piața Unirii s-a ajuns și la armistițiu.
Discuții aprinse privind negocierea CCM-ului la nivelul Metrorex. Marcel Ciolacu a intervenit, iar la Ministerul Transporturilor a avut loc o ședință specială.
Negocierea CCM lasă loc fiecărei părți să vină cu propria narativă. Sindicalitșii cer, conducerea poate decide să nu le dea.
Dacă nu primesc, au dreptul să declanșeze conflictul colectiv de muncă. Amenințarea cu greva, cu protestul sau cu întreruperea lucrului sunt normale și trebuie încurajate. De ce? Este un exercițiu democratic, este dreptul lucrătorilor.
Negocierea se face și cu forța, nu doar cu vorbe. De multe ori nu te ascultă nimeni, așa cum este cazul celor de la ANSVSA.
Analiștii BCR observă în continuare o contracție în producția industrială. Situația este mai bună față de luna trecută, la fel și în Germania, dar în continuare rămâne în teritoriu negativ.
Hotnews a trebuit să-i reamintească lui Nicolae Ciucă de cota unică de impozitare: nu este 16%, ci 10%.
Nicolae Ciucă a semnat un document - ce fel de document nimeni nu știe - pentru a se angaja că nu va mai guverna cu PSD cât timp el este la conducere. PSD a făcut la fel cu privire la AUR.
Ciucă, în pană de idei, se gândește să mute Guvernul lângă Parlament.
Ne vizitează FMI la început de noiembrie pentru a analiza evoluțiile economice.
Burduja anunță investiții pentru extinderea rectoarele 3 și 4 de la Cernavoda. Anterior în 2014 Libertatea redacta de cum acele două reactoare ar “fi dispărut”. Palma era bătută cu chinezii să le construiască, dar proiectul nu s-a materializat.
6 din 10 femei nasc prin cezariană, mult peste procentul de 15% recomandat de OMS.
Managerul de la Matei Balș a fost demis din cauza situației financiare a spitalului. În urma unor controale trimise de Rafila, au fost găsite datorii de 12 mil. lei.
Cazul de la ATOS
„Te prind la baie, te prind în sala de mese, te cheamă într-o cameră unde ești doar tu cu ei. În general, te execută individual. Și eu am pățit asta în corporație, m-au dus într-o încăpere unde ei erau cinci și eu eram unul”, explică, pe scurt, Doru Șupeală, tacticile de tipul „divizează și cucerește” folosite uneori de angajator. Acesta îi sfătuiește pe angajați să adune mărturii și să încerce să provoace discuțiile care-i vizează, de față cu alți colegi. Ideal să adune tot felul de probe ale abuzurilor, cum ar fi înregistrări cu telefonul. Așa au șanse să solidarizeze colegii într-un potențial sindicat. - Panorama
Ca să fie mai ușor de înțeles, am lansat seria: 💥 Care-i faza cu… 💥
Din afara României 🌏
Mașini, mașini 🚙
14 milioane de oameni lucrează în industria auto - și generează valoare adăugată echivalentă a aproape 7% din PIB. Vânzarea de vehicule în Europa nu a revenit la niveluri pre-pandemice, iar ratele ridicate ale dobânzii contribuie negativ la cerere.
Problema cererii nu este doar în Europa, dar și în China unde consumatorii se îndreaptă cât mai mult spre automobile produse local. Tesla încă vinde bine, dar tendința este descendentă, mai ales când brand-uri precum BYD vând mult și produc la costuri scăzute.
Astăzi, 37% din totalul vehiculelor noi vândute în China provind din UE comparativ cu 64% in 2020.
Șitirile sunt mai îngrijorătoare pe zi ce trece: după ce VW a anunțat că dorește să închidă 3 fabrici din Germania, să reducă salariile cu 10% pentru 140.000 de lucrători și să reducă producția în fabricile care vor rămâne.
VW are o țintă a profitabilității de 6,5%, destul de tipică în industria auto (5 - 10%). În ultimii 5 ani niciodată nu a ajuns la această țintă, chiar dacă a continuat să fie profitabilă.
Unele dintre fabricile din Germania sunt mai scumpe și mai puțin productive decât rivalii din țară.
Muncitorii de la Volkswagen de la 11 uzine din Germania vor intra în grevă pentru a protesta planurile de restructurare.
Altele 🐝
Transportatorii argentinieni au intrat în grevă. Javier Milei, președintele care recent se lăuda că a desființat Fiscul, dorește să ofere mai multe facilitiăți fiscale marilor companii. Facilitiățile să fie însoțite de-o relaxare a Codului Muncii.
În timp ce marii investitorii ai lumii s-au întâlnit în Arabia Saudită pentru a discuta viitorul financiar, un raport arată că 21.000 de lucrători migranți au murit în construirea Orașului Neom.
Efectiv nimănui nu-i pasă de lucrătorii migranți, iar FIFA din nou închide ochii. S-ar putea ca în 2034 să avem Cupa Mondială în Arabia Saudită. Sindicatul internațional al constructorilor a sesizat FIFA, a făcut și plângere la Organizația Internațională a Muncii, dar… nimic.
În Germania de Est, IKEA s-a folosit de prizonieri pentru a face mobilă, iar astăzi urmează să ofere compensații victimelor muncii forțate.
O companie americană de securitate propune prelucrarea datelor biometrice pentru a permite intrarea ajutorului umanitar. Ce?! În zonele din Gaza de Nord de unde unii palestinieni au refuzat să plece, statul Israelit a blocat intrarea de ajutoare și acum se gândește la crearea unor enclave unde oamenii să fie scanați.
Atenție la liderii politici care folosesc aplicații de fitness. Soldații, demnitarii de stat, persoane importante se folosesc de Strava, iar jurnaliștii au descoperit breșe serioase de securitate.
Italia avea trași pe dreapta 5 miliarde EUR, dar acum se gândește să-i îndrepte către industria de apărare. În 2023 producea în jur de 750.000 vehicule anual, iar anul acesta este de așteptat să scadă la 500.000.
Proteste la San Sebastian în Nordul Spaniei contra turismului excesiv. Doctorii recomandă practica într-un mod “defensiv”, atât pentru a se asigura că nivelul complicațiilor este minim, dar și că pot încasa mai mulți bani.
În timp ce greva continuă să afecteze compania aerospațială Boeing, conducerea dorește să strângă până la 19 miliarde de dolari printr-o majorare de capital.
🤔 O nouă inițiativă pe Instagram - Vocea Sindicatelor. Merită urmărită.